gotvach.bg»Статии»Кулинария»Влияние на алкохола върху човека

Влияние на алкохола върху човека

Алкохол
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Алкохолът бива два вида – етилов и етанолов. Той има двойно влияние върху човешкия организъм, като в повечето случаи то е негативно.

Когато бъде приет, алкохолът се разгражда в черния дроб. Там той бива преобразуван в ацеталдехид, а след това до ацетат. Ацетатът от своя страна се разгражда до въглероден диоксид и вода, която се изхвърля. Количеството ацетат е равно на количеството приет алкохол. При по-високи нива на ацетат обаче тялото спира да гори мазнини и използва за енергия предимно него.

1 г алкохол съдържа около 7 ккал. Това количество е почти двойно от един грам протеин или въглехидрат (4 ккал), но все пак по-малко от един грам мазнина. Така, когато човек приема алкохол, той осигурява на тялото си единствено празни калории, които са излишни.

Въпреки че се поглъща бързо от организма, алкохолът се усвоява сравнително бавно и може да повлияе до 48 часа след приема му.

Пиене на Алкохол

В последните години се наблюдава тенденция за снижаване на възрастовата граница при хората, консумиращи алкохол. Това е така най-вече поради липсата на информация колко вредно може да бъде това и как пиенето постепенно преминава в навик с твърде опасни последици.

Хората, консумирали алкохол, имат повишено самочувствие, немотивирана раздразнителност, неясен говор, клатеща се походка, зачервено лице, възбуденост, а след това сънливост, апатия и ако състоянието е много тежко, изпадане в кома.

Състоянието е преходно и отзвучава след 6 до 12 часа. Възможно е да се губят часове от паметта по време на напиването. Следващия ден обикновено идва с махмурлук, изразяващ се в неразположение, гадене, лош вкус в устата, главозамайване, главоболие и недостиг на въздух.

Това е така, защото алкохолът е тъканна отрова. Тя действа на клетките на организма и тяхното снабдяване с кислород. Най-силно биват засегнати мозъчните клетки, а храната се задържа в стомаха вследствие консервирането и от алкохола.

Алкохолизъм

Алкохолът е едно от веществата, способни бързо да променят психическото и физическо състояние на човека. Честата и продължителна злоупотреба с алкохол води до така наречената алкохолна болест - прогресиращо заболяване, с увреждане на организма и психиката.

Влиянието на алкохола върху човек се определя от възрастта, теглото, пола и настроението. Най-чувствителни към него са подрастващите, чийто организъм се намира в непрекъснат растеж.

Други негативи, които може да донесе употребата на алкохол, са забавяне на метаболизма, отрицателно влияние на цикъла на Кребс, намаляване усвояването на протеина с 20 %, понижаване нервната активност, дехидратация.

Той пречи на изгарянето на мазнините и координацията на тялото, забавя неговите реакции, като същевременно може да повиши кръвното налягане, тъй като сърцето работи повече, за да „изпомпва” кръв в тялото. Същевременно с това рязко намалява нивата на витамини в тялото, което задължително води до многобройни нежелани последици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
:)
:)
27.08.2015 16:27
По скоро етилов и метилов. Кой ги пише тези статии xD
0
0
койчо
койчо
30.05.2015 15:54
"Алкохолът бива два вида – етилов и етанолов" - пълна глупост!!!
има понятия етилов алкохол и етанол, които се отнасят за едно и също вещество - етан-1-ол - CH3-CH2-OH. Отделно групата на алкохолите е една голяма група химични съединения, общото между които е наличието на хидроксилна група (-ОН). Някои по-известно представители на тази група са етилен гликол (с две хидроксилни групи, основна съставка на антифриза), глицерин (с три хидроксилни групи, мазнините представляват естери на глицерина с висши мастни киселини) и, най-простия алкохол - метанола, по-известен като спирт за горене
0
0
Илиев
Илиев
12.12.2014 08:43
Легализирана отрова(алкохола) потребна на управляващите !
Ха наздраве !
4
0