Къде расте годжи бери и има ли го в България?

Годжи Бери

Малките плодове на Lycium barbarum - годжи бери, са известни още като мерджан, лициум и вълче грозде. Те могат да бъдат срещнати във всеки биомагазин. Познати са като много полезни плодчета, наричани "Чудото на Хималаите", тайната на дълголетието, вълшебен плод на младостта и т.н. Но нека първо да разберем къде за първи път е отглеждан този плод, къде се отглежда днес и дали може да се намери у нас.

Едно от най-древните наименования на годжи бери – Lycium, идва от древната южна анадолска област Ликия. Това показва, че още тогава е било познато и отглеждано. Във фармакологията пък се обозначава като Lycii fructus. Наименованието „вълче грозде” се свързва с оригиналното название на гръцката дума за вълк - "lycos". Съвременното наименование „годжи бери” навлиза в англоезичния свят от началото на XXI век.

Днес годжи бери расте предимно в Югоизточна Европа и Азия. По-голямата част от реколтата идва от северните части на централен Китай и от западен Китай. Там растенията виреят в огромни плантации. В последните години поради нарастващата популярност самият плод, сок и множеството му производни (сушени плодове, пюрета, семена и т.н.), са на почит сред търсачите на полезна и лековита храна.

На пазара за здравословни храни по света ще го намерите под името тибетско или хималайско годжи, макар че тези имена не са пряко свързани с местата, на които вирее най-широко.

Откакто годжи бери се предлага и у нас, наред с всичките му ползотворни свойства, съществува схващането, че този плод не вирее у нас. Повечето хора си го купуват насипно и в изсушено състояние, тъй като смятат, че това е единственият вариант да се сдобият с него. А реално пресен този плод е много по-полезен, тъй като при сушенето голяма част от полезните му свойства просто изчезват.

Лиций

Това растение вирее и у нас. И то почти навсякъде - край пътища, паркове и градини. На повечето места то оформя живи плетове, но често хората мислят, че е отровно и го изкореняват. В България годжи бери е по-познато с турското име мерджан.

Храстите у нас раждат малко по-дребни плодове, отколкото тези, които масово се отглеждат в Китай. Разлика в лековитите свойства обаче няма. И тъй като растението вирее прекрасно и у нас, е време да му бъде обърнато по-голямо внимание – както от всеки индивидуално, така и от икономическа гледна точка.

Вместо да го внасяме, ние може да произвеждаме и да сме страна износител на годжи бери, особено спрямо нарастващия световен интерес спрямо този плод. От известно време са факт и неголемите плантации с дръвчета годжи бери в някои частни стопанства у нас.

Рейтинг

5 4
4 3
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Ади
Ади
25.05.2015 21:32
"Югланс Региа" гр. Айтос овощен разсадник, се произвежда годжи бери и други подобни на годжи бери ...
3
0
Ади
Ади
25.05.2015 21:34
Тел за връзка: 0877350930
2
0
митко
митко
05.12.2013 12:23
ако може някой да ми помогне ям бери близо вече 3 месеца по 20гр на ден но незнам колко месеца да го консумирам дано някой ми отговори
4
1
марин
марин
23.10.2013 11:39
аз например съм засадил 1,5 дка.,така че ме интересува (това е до пепи).колкото до зимата няма да имате проблем зимата,но е било хубаво да го поорежете малко
8
1
Антоанета
Антоанета
14.06.2015 13:15
В коя част на България го отглеждате.Аз също искам да засадя около два декара.
0
0
зара
зара
19.10.2013 06:58
В наше село :) му казват Царско тръни и расте като плевел по оградите.. добре че не го окопават и завиват.. тогава няма къде да слагат зеленчуците.
4
2
КОКО
КОКО
17.10.2013 12:18
През пролетта купих холандски разсад на Годжи бери от цветарски магазин.Лятото порасна 50-60см.и роди двайсетина плодчета.Нямам представа за зимата,но ще го увия защото е с тънко и високо стебло.Някой ако има опит да пише.В селото има много такива /диви/ храсти,но не може и дума да става за сравнение,техните плодчета са дребни и малко.
2
0
Пепи
Пепи
16.10.2013 23:05
Познавам годжи бери,расте в България,но българинът никога няма да се заинтересува от него и да го произвежда,поради неоспоримият факт,че нищо не го интересува.
6
7