Чувствате се глупави и мързеливи? Виновна е храната!

Хранене

Ако се почувствате сънливи и мързеливи, или забравяте всичко след минута, главен виновник за това е храната, която поглъщате.

"Ти си това, което ядеш", тръби от векове древната индийска медицина. Тази теория вече си има и научна подкрепа.

Ново изследване показва, че ако човек над 10 дни се храни с продукти с високо съдържание на мазнини, може да получи краткосрочна загуба на паметта и да изпадне в състояние на ленност.

Учените от университета в Кеймбридж експериментирали с две групи мишоци.

Първият отбор плъхове били на диета - хранели ги с манджи с ниско съдържание на мазнини. Втората група плъхове си похапвали на корем храни, богати на калории.

Наднормено Тегло

Двете групи животинки трябвало да минат през заплетен лабиринт. Стройните мишоци, които наблягали на полезните храни, преминали с лекота през лабиринта за по-кратко време, без да направят и една грешка.

Конкурентите им пък се туткали и се въртели в омагьосан кръг. Освен това, докато ги захранвали с мазни манджи, експертите открили, че мускулите на втората група опитни мишки се снабдяват с по-малко кислород.

Експертите изследвали клетъчните причини за този проблем, особено в митохондриите на мускулните клетки. Резултатите показали повишени нива на протеин, който ги прави по-малко ефективни.

Затлъстяването, диабетът и сърдечна недостатъчност много често са последици от прекаляването с храни с високо съдържание на мазнини. Много често в забързаното ежедневие не обръщаме внимание на това какво ядем. А трябва!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иски
иски
03.07.2012 08:11
де да беше само това, вс. щяхме да станем гении - но ми харесва подтекста.
1
0