Как да почистваме скара
gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да почистваме скара

Как да почистваме скара

Грил

Всяко едно домакинство разполага със скара, която се ползва при всеки удобен случай. Тя е практична и пести много време при приготвянето на различни продукти. Когато похапването приключи обаче, идва тежкият момент с наложителното почистване на скарата. А почистването на загорели мазнини винаги е било проблем номер едно.

Подходящи за почистването на вашата скара са силните обезмаслители, силно алкални концентрирани детергенти за отстраняване на мазнини и киселинни изплакващи и неутрализиращи препарат за почистване.

Често поради насищането от продукти на пазара, купените препарати просто не действат. И все пак, всичко зависи от типа скара.

Скара

Най-разпространения вид скара е с реотан, тавичка и решетка. Когато се почиства, реотанът се маха, а останалото се накисва в обезмаслител и малко вода. Изплаква се и се пъха в миялната.

Металната скара, а дори и барбекюто могат да се почистят и със сол. Тя просто се поръсва на мокра гъба, с която се изтърква скарата.

Като цяло скарите не са трудни за почистване, тъй като повърхността е хоризонтална и препаратът може да се задържи върху замърсяването и да атакува мръсотията. Ако за почистването сте решили да заложите на по-агресивни препарати за упорити и загорели мазнини, то след нанасянето им върху повърхността е добре да изчакате, колкото е указно върху етикета, понякога дори и повече.

Често допускана грешка е след впръскване на препарат, той веднага да бъде отстранен с чувството, че не почиства. А това не е така. Избирайки препарат за почистване на мазнини винаги четете инструкциите за употреба. Ако те са неясни, бегло описани и не са достатъчно подробни, то е най-добре да изберете друг препарат.

Почистване

Вътрешната и външна повърхност на скарата трябва да се почистят веднага, след като тя изстине. За най-загорелите и замърсени зони единственото решение е метално телче.

За да премахнете дъха на определеното ястие, което сте приготвили върху скарата – било то риба, месо, т.н., ще ви е нужен оцет. Когато почистите скарата, изплакнете я със студена вода, в която сте разтворили оцет в съотношение две към едно и просто я оставете да изсъхне.

Съхранението на вече почистената скара също е от значение. То трябва да става на сухо място, тъй като ако стои на влажно, тя ще ръждяса. Най-добре е да е завита с плътна хартия или кърпа, ако няма специален капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати