Вредно ли е инстантното кафе и пакетчетата 3в1
Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1Вреден ли растворимый кофе
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредно ли е инстантното кафе и пакетчетата 3в1

Вредно ли е инстантното кафе и пакетчетата 3в1

3в1
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Ползите от кафето са ни до болка познати от всевъзможните кампании за популяризирането му. По-лесното събуждане и тонусът са само малка част от тях. Но нека се запитаме дали всяко кафе, което се предлага на пазара, е толкова полезно.

Чаша прясно сварено кафе с мляко е идеален начин да се тонизираме. Ароматът му стимулира умерено отделяне на серотонин - хормон на щастието, и антидепресант. Резултатът от умерената употреба е очевиден - настроение и бодрост.

Но как стои въпросът с инстантното кафе?

Съдържанието на кафените му зърна е минимално - около 15%. А качеството често е съмнително, тъй като повечето производители на кафе на зърна продават "лошите" зърна на производителите на разтворимото кафе.

Кафе

От друга страна при производството на разтворимо кафе се използва сортът робуста, а не качествената арабика. Така разходите се намаляват с до 10 пъти, като същевременно робуста съдържа доста повече кофеин - т.е. позволява да се влага по-малко кафе.

При производството на кафените зърна те се подлагат на пържене и надробяване до частички с размер 1.5-2 мм. Следва няколко часов престой в гореща вода под налягане от 15 атмосфери. Полученият екстракт се охлажда, филтрира и суши с горещ въздух, а накрая се охлажда и превръща в прах.

И тъй като има само 15 % кафе, останалата част на инстантното кафе са бои и ароматизатори. От друга страна кофеинът, който се съдържа в него, няма нищо общо с този в прясното кафе.

Нескафе

Тъй като е минало през няколко етапа на обработка, кофеинът в инстантното кафе се извежда от организма за 10 часа, а тонизиращият ефект се съхранява едва 2-3 часа. Оттук идва предозиране с кофеин, което вреди на здравето.

Пакетчета 3в1

Инстантното кафе 3в1 е предпочитано от много хора, защото има слаб ефект и няма действието на истинското кафе. Тези свойства на тази „неочаквано добрата комбинация“ обаче се дължат на минималното съдържание на кофеин. То се направено главно от захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе и млечен протеин.

В малките пакетчета инстантно кафе има и голямо съдържание на вредни Е-та. Само в 100 г от него се съдържат 418 ккал, 1.7 г белтъчини, 77.3 г въглехидрати и 12.8 г мазнини.

Производството на кафето в пакетчета е същото като на инстантното кафе, но в края към него се добавят всички изброени продукти. Така то става много далечно на познатото ни истинско и ароматно кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
46
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
галя
галя
10.02.2014 23:49
вредно ли е или не инстантното - не ме интересува марката ?
10
1
Мария
Мария
23.11.2013 14:53
Здравейте, благодаря за отговора, но освен за марката имаше и коментар за дотоверността на фактите в статията, който също беше изтрит. По-точно става дума за това, че не винаги обработката е "пържене", както и че арабиката не е непременно по-"качествения" сорт. Казвам тези неща, защото работя в тази сфера - не ме разбирайте погрешно, по принцип съм съгласна с основната теза в статията, но не смятам, че е напълно достоверна и обективна, затова реших да коментирам.
13
2
Admin
Admin
20.11.2013 01:17
Здравейте, коментарите бяха относно марката, затова бяха изтрити. Все пак целта е обощено да се пише за разтворимото кафе и пакетчетата 3в1 в магазините, а не дискусията относно определена марка.

Грешката беше на нашите редактори, затова я коригирахме и благодарим за вашата намеса!
5
1
Мария
Мария
19.11.2013 18:25
Защо са изтрити предишните коментари - ок, сменили сте марката Нескафе, но останалото не е ли редно да остане? Или това е представата Ви за обективен сайт?
9
0