gotvach.bg»Статии»Кулинария»Нова мода: Шоколад с насекоми

Нова мода: Шоколад с насекоми

Шоколад с насекоми

Производител на шоколадови изделия в град Нанси, Източна Франция, предлага интересен вид шоколад на своите клиенти, а именно – с насекоми или брашнени червеи. Колкото и отвратително да звучи на някои хора, в повечето случаи любопитството взима превес.

Майстор-сладкарят, чието дело е странният шоколад, споделя, че за да опита човек шоколада, в никакъв случай не трябва да се вторачва в насекомите. В противен случай просто няма да го изяде.

Първоначалната идея на майстор-сладкаря била да създаде шоколад с крилца от щурец. Тя се зародила, докато работел в Япония и Южна Корея. Там той се запознава с традицията насекомите да са част от менюто. Реално една трета от населението ги консумира. Именно заради това той решил да ги включи и в производството на шоколада.

Шоколад

И така днес в сладкарския бутик се предлагат освен шоколадови бонбони с бадеми, лешници, фъстъци и захар и такива с позлатен шурец.

Друг „специалитет” е шоколадът с брашнени червеи. Въпреки опасенията от евентуална поява на тения, те биват напълно неоснователни. Въпросните червеи са сварени, а след това дехидратирани от специализирана фирма. Кутия от девет броя от продукта се продава за 22 евро.

Яденето на насекоми не е вредно, даже напротив. Доказано то е добра възможност да се намали затлъстяването.

Скакалци

Навлизането на насекомите в нашето хранене е неоспоримо. Това се доказва и от изключително добре приетото предложение на канадски студенти при производството на хляб да се използва брашно от насекоми.

Предложението е спечелило 1 милион долара в конкурса за новосъздадени компании. Така със средствата те ще успеят да осъществят проекта си. Той е създаден с цел да се реши проблемът с изхранването на бедните по света.

Предстои създаване на предприятие в Мексико, където местните фермери ще събират скакалци от полетата с люцерна. Насекомите ще се измиват, сушат и смилат на нещо подобно на брашно.

Именно то ще се доставя на производителите на хляб, които да го добавят в продукцията си. Студентите предвиждат, че до март 2014 година доставките на скакалци в Мексико трябва да достигнат 10 тона. Ако проектът пожъне успех, се предвижда разширяване на производството в Тайланд и Кения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ПЕШО МЪКАТА
ПЕШО МЪКАТА
16.06.2015 14:17
Абсолютни простаци са тези европейци и нас ни натикаха в тяхната кочина да ядем червей и да ти кажа на теб дето пишеш тия глупости ЩУРЕЦА НЯМА КРИЛА ГЛУПАКО!
0
0
daniela dimitrova
daniela dimitrova
17.10.2013 19:22
едва ли създателите на тези продукти биха ги консумирали!!!!!!!!!!!!!
0
0