Продават сирене в багажник

Домашно сирене
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засякоха пореден случай на незаконна търговия с хранителни стоки.

Служителите на БАБХ заловиха двама предприемчиви „домашни“ производители, които предлагали мляко, сирене, масло, яйца и мед директно от багажниците на личните си автомобили на пазар Красно село в столицата.

Домашни яйца

В рамките на проверката нарушителите на се успели да покажат никакви документи за произход на стоките, за качеството на вложените в производството суровини, технологията по която са произведени.

Друго грубо нарушение, което застрашава здравето на купувачите, е било съхраняването на продуктите в лоши хигиенни условия и неподходяща температура.

На нарушителите са били съставени актове за установяване на административно нарушение и ще бъдат глобени с максималната предвидена в Закона за храните глоба, която е в размер на 1000 лева.

През последните няколко години се наблюдава бум на този вид търговия от „багажник“. Голяма част от тези търговци имат редовни клиенти и дори работят по предварителна заявка.

Магазини

Има много български граждани, които търсят и дори защитават подобни производители, водени от погрешното схващане, че домашно произведените млечни продукти и яйца са по здравословни.

Експертите от Българската агенция по безопасността на храните съветват гражданите да се въздържат от покупки на стоки, за които нямат информация от какви суровини и в какви условия са произведени.

Истината е, че голяма част от тези продукти са произведени от мляко, издоено от животни, за които не се знае дали за здрави или не, обезпаразитени и ваксинирани ли са.

Често самият производствен процес се извършва буквално на кухненската маса, при нехигиенични условия. Следващия път, когато решите да купите домашен кашкавал от багажника на някой автомобил, се запитайте: „Струва ли си да рискувате здравето си? “

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Аз
Аз
17.07.2015 18:14
Струва ли си да рискуваме здравето си,купувайки от магазина сирене от палмово масло?
5
4
ИВ
ИВ
25.01.2015 17:51
Аз досега не съм чула някой да се е заразил с бактерии или салмонела от домашно мляко или яйца.Пресните или стари домашни продукти си личат както в пресен така и в обработен вид,но това само опитно око може да го установи.
2
1
ТИХОМИР
ТИХОМИР
22.10.2013 08:10
на вниманието на тези които си купуват от мандри с лиценз за производство,кой ги контролира-от години 1992г. насам се влага сухо мляко ,че е по лесно,но колко е здравословно-друг е въпросът от къде е вносът,това най-често е от Украйна доставката е по канали през митница..Има забрана на внос на сухо мляко ,ма на книга и се продава на производители на млечни продукти като внос от Чехия и от др.Питам,се защо в Италия под мостове в провинцията на юг естествено,свободна продажба е възможна а тук трябва куп бумаги,нали всички животни са под ветеринарен контрол,всяка година се ваксинират.Целта оправдава средствата,така наречения съюз на млекопроизводителите си имат и частни стада,това е конфликт на интереси!Явно е,че те пълнят джобовете на проверяващите,ето например Зоров-има си стадо ,има си имандра и определя кой на кого колко да плаща,сиреч изкупвателните цени за сезон.За олиото има картел,за млякото няма-кой да ги контролира, целта е животновъдите да нямат думата при ценообразуването,ежедневно да се натъскат господа упрвляващите не сезонно,че се успокояват!
5
0
Г.Н.
Г.Н.
18.10.2013 11:50
Контролирайте преработвателите .Всичко е под всякаква критика.Много хора просто не знаят как се прави.Българско сирене и мляко със вносно сухо мляко с фалшива страна на произход и един куп други вносни компоненти изхвърлени от употрепа в ЕО."Купувайте българското "но само от най-най дребните производители по селата. Те да имат някой лев за дърва и др.пром. стоки и вие да дадете пари за нещо добро.
7
0
Стефан
Стефан
18.10.2013 10:18
до Русева: българските производители си имат я фирмени магазини, я щандове, където продават проверена продукция. В случая става дума за "самодейци", които са решили да изкара нещо странично за сметка на здравето на наивните купувачи ;)
3
5
Маргарита
Маргарита
18.10.2013 10:16
Домашните продукти са най-здравословни, но при условие, че знаете точно от къде идват. Домашните яйца са несравнимо по-вкусни от тези в хипермаркетите, но са за предпочитане само ако вие или ваши близки отглеждат кокошките. Купувайки от някой непознат, не знаете нито кога са снесени, нито как са съхранявани. Същото важи и за кравето мляко. Ако познавате стопанина на кравата и не държите на хигиената - о.кей. В противен случай рискувате да си навлечете някой симпатична ешерихия коли бактерия или салмонела. Останалото е естествен подбор.
4
1
Минчо
Минчо
18.10.2013 00:20
Селото няма магазин и има един който продава от колата си хранителни продукти а той няма никакво право! Това е разнозна търговия. Ако имаше найстина проверки да го бяха хванали до сега... За повече информация този ад се случва в село Маца , област Стара Загора, община Раднево... НЯМАМ ДУМИ хората станали на такива години да си купуват хранителните продукти от кола... Да направят един магазин.
0
2
Kaloqn
Kaloqn
18.10.2013 00:14
И в село Маца е така разносна търговия!!!
0
0
Атанаска Русева
Атанаска Русева
17.10.2013 18:52
Как можете да сравнявате домашните продукти от мляко и пр.с тези "деликатесни" от палмово масло.До кога ще унижавате българският производител,отнехте му даже правото да се труди и да ви храни с качествени храни.Докато хулим нашето и боготворим вносното няма да станем нормална държава и никой няма да ни уважава.Господ е дал само на българите ,само на нашите ширини бактерията с която се прави уникалното кисело мляко и ние не успяхме да запазим тази даденост,сами се унищожихме ,като продадохме правото на други страни и фирми.Господ дава ,но в кошара не вкарва.
7
0
Живко Цветков
Струва си и още как уважаеми авторе на горната статия!Аз яйце от магазин не съм купил вече 20 и кусур години!Направо от полозите ги взимам!Апропо ти знаеш ли полог какво е!Продължавам да консумирам прясно мляко непастьоризирано направо на масата налято от гюмчето !А гюмче знаеш ли какво е? Най-сладко ми беше да пресрещна татко с бакърчето току що издоил овцете и да пия овче мляко донасита и да обърша пяната по устата след това!А ти продължавай да боготвориш големите хипермаркети и вериги където всичко е "под контрол" вместо да си наведеш напълнената с глупости глава точно пред тия старци и да целунеш ръцете им за да усетиш аромата на истинските неща!А мен ако питаш и ракия си купи от тях защото хорицата сигурно са нямали пари за захар и са я сварили само от грозде от асмата!А асма знаеш ли какво е!Асма а не астма!
9
0