Зелето може да ни предпази от радиация

Зеле
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Американски учени откриха, че зелето може да бъде универсално средство, което да ни предпазва от радиация.

При проведените експерименти се оказало, че зеленчуците от семейство кръстоцветни – зеле, карфиол и брюкселско зеле, предпазили лабораторни мишки от смъртоносни дози радиация.

Според учените това доказва, че кръстоцветните зеленчуци могат да помогнат и на хората.

Обикновеното зеле помага при лечението на рак и служи като ефективно средство против страничните ефекти от лечението като гаденето.

Доказано е, че съединението 3'-дииндолилметан, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци, е безопасно за хората.

Гадене

Д-р Елиът Роузен от Комплексния раков център на Джорджтаун "Ломбарди" и неговият екип са изследвали в продължение на 2 седмици въздействието на съединението върху организми, подложени на радиация.

При процедурите ежедневно са били инжектирани дози от 3'-дииндолилметан на гризачи, след като били подложени на радиационно облъчване за 10 минути.

Мишки от друга контролна група не били снабдявани с въпросното съединение след облъчването.

Крайните резултати показали, че всички животни, които не били предпазени с 3'-дииндолилметан, умрели, докато 50 % от гризачите от другата контролна група останали живи.

Видове зеле

Според специалистите инжекцията се оказала животоспасяваща, защото била поставена в рамките на 24 часа след опасното облъчване.

Гризачите, които получили дози от съединението, са имали ниска концентрацията на еритроцити, левкоцити и тромбоцити – това е обичайно явление за болните от рак, които са подложени на лечение.

Съединението може да се използва като основна съставка при прилагането на противоракова терапия.

3'-дииндолилметан намалява гаденето, повръщането и диарията.

Според д-р Роузен тези резултати дават надежда, че клетките на пациентите, преминаващи през терапия, която включва радиационно облъчване, могат да бъдат предпазени, като се избегнат смъртоносните последици.

Преди време беше доказано, че веществото сулфофуран, съдържащо се в голямо количество в броколите, има антиракови свойства и предотвратява повече от формите на артрит.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати