Кое хранене може да се нарече лечебно?

Лечебно хранене

Всеки болестотворен процес, който се развива в човешкото тяло, е причина за загубата на ценни аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и други хранителни вещества. В някои случаи се стига и до дефицит на хранителни ензими, млечнокисели бактерии и други важни за организма субстанции. А натрупването на вредните свободни радикали се ускорява.

Когато се разболеем, лекарят ни предписва определени медикаменти. Но тук е моментът да се замислим може ли само с медикаменти да се излекуват трайно хроничните заболявания и да не настъпват рецидиви на болестта. Освен това трябва да се вземе предвид фактът, че при продължителна употреба химическите лекарства стават допълнителен източник на свободни радикали.

Здравословно хранене

И тук на помощ идва лечебното хранене. В последните години този термин се използва за всякакви хранителни режими, били те отслабващи, засилващи имунитета и др. Лечебното хранене обаче представлява режим, който идва да запълни дефицита на вещества, като паралелно очисти организма от вредните субстанции. Може да се прилага при всякакви заболявания, но е задължително при хроничните такива.

Лечебното хранене се препоръчва паралелно с медикаментозното лечение. То трябва да се съчетае с цялостна промяна на начина на живот.

Основното изискване на лечебното хранене е болният човек да премахне трайно от менюто си всички непълноценни храни, които са способни да влошат състоянието му. Същевременно в дневното меню трябва да се включат пълноценни храни, като обаче преди това минат през подбор.

Диети

Това е необходимо, тъй като дори и привидно полезни храни могат да са неблагоприятни и да не са подходящи, поради което трябва да се изключат от употреба. Определянето на храните, които могат да се приемат често, както и тези, изискващи умерен прием, е задължително.

След като храните в менюто на лечебното хранене бъдат определени, трябва да се определи и през каква термична обработка могат да преминават. За всяко заболяване има специфични кулинарни изисквания.

Ключов елемент от този вид хранене са природните продукти. Те спомагат най-активно за запълване дефицита на веществата, както и набавянето на важните субстанции. Някои от тях проявяват изразен лечебен ефект, което позволява да се прилагат и като допълнително или основно лечебно средство.

Когато се изготвя определена програма за лечебно хранене, то се взимат на предвид всички изброени фактори. Веднъж създадена, тя става важна част от лечебния процес.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати