Кои са плодовите зеленчуци?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са плодовите зеленчуци?

Кои са плодовите зеленчуци?

Плодовите зеленчуци
Класически капак за микровълнова - 29см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
6.79 лв.
Виж ››

В ботаниката се смята, че определението „зеленчук” е изключително неправилно и реално не съществува. Съществуват плодове и ядивни части на растенията, в които се натрупват резервни хранителни вещества.

Въпреки това човешкият ум разделя растенията на плодове и зеленчуци. Поради това съществува и тяхната слабо известна подгрупа – плодови зеленчуци. За тях се знае, че се отглеждат заради плода.

Това са домати, пипер, патладжан, краставици, зелен фасул, зеленият грах, зелената бакла, физалис, тиква, тиквички, маслини, авокадо и диня.

Динята например е плод, който спокойно може да се използва подобно на зеленчук. В някои страни се пържи, вари или маринова.

Плодови зеленчуци

Домати от своя страна са основна зеленчукова култура, която ражда плодове. Те са на изключително високо хранително ниво и имат много добри вкусови и технологични качества.

Плодовете и зеленчуците са две разновидности на хранителни продукти, които са изключително полезни за здравето. Ако приемем, че те са различни, то в повечето случаи са лесни за разграничаване и класифициране. Понякога обаче е трудно да се каже дали нещо е зеленчук или плод.

Авокадо

Плодовете, често сладки и месести, са тази част от растението, която обикаля семената. Всички други годни за консумация части на растенията се считат за зеленчуци. Зеленчукът от своя страна се счита за тревисто растение, отглеждано заради ядивната си част.

Повечето хора категоризират "зеленчуците" като храни, които се консумират като част от основното хранене и "плодовете" като храни, които се ядат за десерт или като лека закуска.

Повечето плодове са сладки, защото те съдържат проста захар, наречена фруктоза, докато повечето зеленчуци са по-малко сладки поради ограниченото и количество.

Споровете относно това кои са и дали съществуват плодови зеленчуци не спира и днес. Реално даването на подобни определения не е важно за нас - консумирайте и плодовете, и зеленчуците неограничено и се радвайте на техните полезни и вкусови качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати