Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Заловиха втори производител на фалшив оцет

Заловиха втори производител на фалшив оцет

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Оцет

Служителите на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са засекли втори случай на голямо количество оцет, който е произведен изцяло от синтетични суровини и химически субстанции.

Експертите от БАБХ Дупница са блокирали близо 2 тона ябълков оцет, произведен от плевенската фирма "Веда".

Супермаркет

При направени изследвания на ябълков оцет с марка „Веда плевен“ е било установено, че рекламираният като „натурален оцет, получен чрез оцетно-кисела ферментация на ябълково вино и съдържащо вещества, действащи тонизиращо на организма“, всъщност е напълно синтетичен.

Въпросните 2 тона оцет са били открити в складовете и търговските обекти на голяна хранителна верига в град Дупница.

Оцет

От ръководството на хранителната верига уточниха, че фирмата има договорни отношения с плевенския производител, който зарежда централно всички обекти на веригата на територията на областта.

На Пазар

Служители на Областната дирекция на БАБХ са направили светкавична проверка в централата на хранителната верига и са извършили подробен анализ на документацията на търговската верига.

Преписката с документите и копие от направения анализ ще бъдат изпратени до Областната дирекция на БАБХ в Плевен, които трябва да извършат проверки в производствената и складова база на фирмата „Веда Плевен“.

„Веда Плевен“ е един от утвърдените производители на оцет в страната. Фирмата пласира голяма част от производството си в над 35 населени места на територията на България, в т.ч. Кюстендил, София, Дупница, Благоевград.

Продукти на въпросната фирма могат да се намерят във почти всички големи хранителни вериги в България.

В ръцете на експертите от БАБХ е да се установи дали произвеждания от фирмата оцет представлява опасност за здравето на потребителите. Предстои да се установи дали информацията на етикетите на предлагания оцет е подвеждаща и умишлено въвежда в заблуждение потребителите.

На етикетите на ябълков оцет „Веда Плевен“ изрично е упоменато, че ябълковият оцет се произвежда от биологични суровини, съгласно технологичните изисквания и според регламентите на българското и европейското законодателство.

Преди малко повече от седмица експертите от ОД на БАБХ разпоредиха незабавното изтеглянето на близо 3.5 тона винен и ябълков оцет от търговската мрежа в страната.

Те предупредиха потребителите да се въздържат от закупуването на ябълков и винен оцет в разфасовки от 0.7 л, 1 л и 3 л, които са произведени от Винпром-Дупница.

Изследвания на ОД на БАБХ в Кюстендил установиха, че предлаганият от "Винпром-Дупница" АС оцет е некачествен и негоден за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivalina Ivanova
Ivalina Ivanova
09.12.2013 22:48
И каква санкция ще последва за производителя-отровител???????...Или ще смени само името си и ще продължи в същият дух,с благословията на така наречената "ДЪРЖАВА", в която живеем!!!!...както обикновено се случва!!! И кога най-после ще има ефективен закон и най-после съд и ефективни присъди за такива като него?!?!?!???????? Когаааааааа?????? Докога още ще спим????? :(
1
0
Меги Димитрова
Меги Димитрова
01.11.2013 15:11
Дали е само този производител ?
И дали се отнася само за оцета ?
Отдавна колбасите не са от месо, а от всички субпродукти и месни отпадъци плюс нишесте.
Млечните продукти се правят от сухо мляко / нищо лошо, ще кажете, да ама не и ако сухото мляко е с произход Украйна - веднага се сещам за Чернобил /....
Дори виното се прави от спирт и аромати и е трето, четвърто подред, да не говорим за високоалкохолните напитки, микс от украински спирт и химия.
За хляба наш насъщен - само подобрители, овкусители, набухватели... Обем без вкус...И да не изреждаме по-нататък...защото не остава какво да се яде...
Колко екологични са продуктите на дребните производители от селскостопанските пазари и борси ?
Знаете ли от кое село са, не са ли от район с опасна радиоактивност ?
Кой запази старите сортове български зеленчуци, тъй като който сади за пазар отглежда хибридни сортове, които имат по-голяма трайност и по-добър търговски вид ?
2
0