Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Потвърдено! Ракията е полезна за здравето

Потвърдено! Ракията е полезна за здравето

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Ракия

Учените доказаха, че умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол.

Медицинското изследване потвърди общественото убеждение, че ракията е лековита и полезна за здравето.

Според специалистите умерената консумация на ракия влияе благоприятно върху кръвното налягане.

Пиейки редовно ракия, хората по-рядко боледуват от сърдечни болести и не страдат от високо кръвно налягане.

Една чаша от този алкохол има силата да лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастните натрупвания.

Спукването на тези натрупвани може да доведе до инфаркт, а също и до образуването на тромби.

Видове ракия

Обратният ефект на ракията се появява, ако този алкохол се употребява дългогодишно и в големи количества.

Тогава кръвното налягане се повишава и се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.

Страдащите от язва и хроничен гастрит знаят, че глътка отлежала гроздова ракия на гладно сутрин облекчава силните болки.

50 милилитра ракия след хранене се препоръчва и при хора с високо кръвно налягане.

Известни са и свойствата на ракията да помага при зъбобол, зачервено гърло, болежки в гърба и т.н.

Компрес с ракия върху гнойна рана веднага се справя с възпалението.

Кайсиева ракия

Лекарите съветват ракията, която консумирате, да е до 40 градуса, а количество ѝ не трябва да надвишава 50 грама през вечер или две.

Иначе казано – може да си позволите по едно малко питие 3 пъти в седмицата.

Ако консумирате хубава, качествена ракия в умерени, нормални количества, то тогава алкохолът може да бъде помощник на вашето здраве.

Качеството на ракията зависи от качеството на изварявания материал.

Ракията може да се свари от всичко, което съдържа захар и ферментира.

Предпочитаните плодове, от които се прави ракия, са сливи, кайсии, ябълки, круши, череши и грозде заради високото си съдържание на захар.

След първата чаша ракия разширените съдове започват да се стесняват и това увеличава топлоотдаването.

Българският държавен стандарт изисква минималното алкохолно съдържание в обикновените и отлежалите ракии да е поне 36 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
47
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
86281
86281
17.03.2016 12:27
ами то като почне човек с една малка то става 1 лт тогава кво правим?
1
2
дедо
дедо
30.06.2015 07:00
За аперитив 50мл.хранене+ парче морска риба и за капак 250мл.червено вино са идеалната пропорция за нормален живот.Но ракията и виното домашно производство и то грозде!?
4
1
ЯНА ЯНЧЕВА
ЯНА ЯНЧЕВА
07.04.2015 17:32
Да! ракията е полезна.
ПРИМЕР - Баща ми е с инсулт от 12 години. Всяка вечер му давам по 50 грама ракия и не вдига кръвно и не прави гърчове. А имаше период когато реших да не му давам и той получаваше гърчове, в следствие на високо кръвно, което беше вдигнал.Сега е добре, сърцето му е здраво, макар, че с парализирана дясна страна.
7
0
руди
руди
21.02.2015 21:15
Сега няма такива чаши, половинка на ден и доктора стои далеч от мен!
8
0
златка
златка
21.03.2014 18:54
Наистина е полезна
Баба ми пийваше всеки ден по 50 грама и живя до 97 год.
17
1
Стефан
Стефан
08.04.2015 00:43
Моята до 96, ама смисълът е същият! :)
5
0