Днес е Международен ден за борба със затлъстяването

Борба със затлъстяването

На днешната дата се отбелязва Международния ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия.

Свръхтеглото не е само естетически проблем. Затлъстяването е преди всичко социален и медицински проблем, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.

„Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета.“ - думите на изтъкнатия български драматург и писател Стефан Цанев изречени през далечната 1991 година се оказват пророчески.

По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.

Особено тревожна е статистиката при децата – 20 процента от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Обърнато в цифри – 14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

Затлъстяване при деца

Специалистите алармират, че ако тенденциите за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, ние ще сме първото поколение, чиито родители ще го надживеят. Това ще е в пряк резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от пълнолетните български граждани имат наднормено тегло. 1 милион са българите, които страдат от затлъстяване. 200 000 български деца носят бремето на излишните килограми, като 67 000 българчета имат болестно затлъстяване.

В сравнение с останалите държави в Европейския съюз България е на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Тъжните данни показват, че тази година всеки трети български първокласник е страдал от наднормено тегло.

Хранене

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и др.

България отбелязва световния ден за борба със затлъстяването с провеждането на редица инициативи в насока превенция на наднорменото тегло и повишаване на културата на хранене.

От 30-и октомври до 3-и ноември в рамките на инициативата Алея на здравето ще бъде организирани безплатни измервания на тегло, мастна маса, оценка на сърдечно-съдовите рискове за всички желаещи.

Българската асоциация за борба с наднорменото тегло организира представяне на нови диетични продукти и хранителни добавки, които могат да се използват както за превенция, така и лечение на затлъстяване и придружаващите го усложнения.

Полезно хранене

Медицинския университет в София, който е партньор в голям международен проект за предотвратяването на затлъстяването и диабет тип 2, ще набира участници за медицинско проучване.

Кандидатите трябва да бъдат с наднормено тегло и повишен риск от развитието на диабет. В рамките на проучването, което ще продължи 3 години, тяхното здраве ще бъде под непрекъснат медицински контрол, а за първите три месеца ще получат ѝ безплатни диетични добавки.

София ще бъде домакин на 17-ия Световен конгрес по диетология, в който ще вземат участие 358 делегати от 19 държави. Водещи специалисти в областта на диетологията и храненето ще изнесат цикъл от лекции, свързани с превенцията на детското затлъстяване, съвременната диетика и новостите в областта на науката за хранене.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати