Аюрведично хранене

Аюрведично хранене

Аюрведа е система за грижа за здравето, казано най-общо. Основното в нея са различните практики, чрез които човек може да подобри живота си и да изгради за себе си здравословни навици. Вероятно сте чували за упражнения, масажи, различни съвети за красота и пр.

Но храненето също е част от Аюрведа и дори може да се каже, че е цяла философия. Основното в него са правилните хранителни навици – има продукти, които не бива да се смесват, и такива, които изобщо трябва да изключим от менюто си. Не бива да се смесват пъпеши или дини с каквото и да било друго.

Не можете да смесвате картофи, патладжани и домати с кисело мляко, краставици, както и с прясно мляко. Лимоните също не бива да се консумират заедно с мляко (прясно и кисело), както и с домати или краставици.

Според Аюрведа яйцата са абсолютно несъвместими с прясно или кисело мляко, шунка или други колбаси, сирена и пр. С други думи не бива да приготвяме омлет с шунка или яйца на очи с кисело мляко, ако следим стриктно принципите на аюрведичното хранене.

Прясното мляко не се консумира с кисело, както и с още няколко продукта – извара, всякакви кисели плодове, риба или месо, пъпеши и дини, с череши или хляб с мая. Киселото мляко пък, освен с прясното, не бива да се смесва със споменатите вече риба или месо, сирена, кисели плодове и нишестени продукти.

Подправки

Има няколко основни принципа, които трябва да се спазват в храненето според Аюрведа:

1. Необходимо е да се консумират сезонни плодове и зеленчуци;

2. Хубаво е всеки ден да пием по много вода;

3. Не се препоръчва да се смесват пресни плодове и пресни зеленчуци;

4. Освен това не е желателно да се смесват прясно и кисело мляко;

5. Преди храна не бива да се консумират студени напитки;

6. От менюто си задължително трябва да изключим следните – газираните напитки и особено вредната бяла захар;

7. Ако искате да пиете нещо преди храна, нека това да са топли напитки, които ще ви заситят до известна степен и така ще консумирате по-малко храна в последствие;

Аюрведа

8. Според Аюрведа необходимо е да се използва гхи – пречистено краве масло. За да си го приготвите, е необходимо да загреете на слаб огън в подходящ съд с двойно дъно прясно краве масло. Трябва да обирате пяната, която се образува върху маслото и не бива да оставяте маслото да заври. Най-подходящо за съхранение на гхи са глинени съдове, които могат да се затворят плътно, държи се на хладно място;

9. Според принципите на Аюрведа най-ценното при храненето е да консумираме храната бавно и да й се наслаждаваме;

10. Хубаво е между отделните хранения да има интервал поне четири часа;

11. Недейте да похапвате много различни неща на едно хранене;

12. Хубаво е час преди и след храна да не консумирате вода;

13. Плодовете яжте между храненията или заменете основно хранене с тях;

14. Между вечерята и нощния сън трябва да има интервал поне три часа;

15. Да спите през деня и то веднага, след като сте хапнали, е особено вредно според принципите на Аюрведа;

Плодове

16. Ако сте потиснати не се хранете. Същото се отнася и ако сте развълнувани или пък не сте гладни;

17. Кратка разходка след като сте похапнали е особено полезна за вашето храносмилане;

18. Не се хранете прави и бързо и се опитайте да се отдадете на храненето – без вестник, книга или телевизия;

19. След като сте се нахранили, трябва да се чувствате доволни, но не бива да ви става тежко;

20. Най-важното хранене за деня е обядът – трябва да е най-обилен. Хубаво е да съдържа шестте вкусови усещания според Аюрведа. Това са сладък, солен, кисел, горчив, тръпчив и лют вкус.

21. Най-добре за вечеря да не се консумират кисело мляко, извара, сирене, както и месо и риба.

22. Хубаво е да не подлагате меда на каквато и да е термична обработка;

23. Най-добре е да не се затопля храната повече от веднъж, тоест да се храните винаги с прясно приготвени ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest