Защо ядем повече, отколкото ни се струва

Хранене

На всеки човек му се е случвало да изяде повече храна от необходимото и после дълбоко да съжалява, че не се е спрял в подходящия момент.

Преяждането може да се случи инцидентно, но ако се случва постоянно, това вече специалистите определят като наистина сериозен проблем.

Тайната е в това да намерим точното количество храна и както често сме чували – да ставаме от масата малко гладни. Интересно е обаче защо преяждаме и каква е основната причина да го правим? Може би от нерви или заради много вкусна храна.

Преяждане

Парадоксален извод свързан с преяждането е направил и професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ. Той е автор на книгата „Безумното хранене: защо ядем повече отколкото ни се струва“, в която дава отговор на въпросите свързани с преяждането.

Постоянен Глад

Според професора хората преяждат често, не защото храната е кой знае колко вкусна или пък защото са особено гладни. В книгата си той е описал многобройните си експерименти, които ученият е провел, за да може да отговори на въпроса какви количества храна изяжда човек и защо всъщност го прави.

Авторът смята, че причината да си вечно гладен се крие в заобикалящата среда – приятелите, семейството, опаковането на продуктите, размерите на масите, съдовете и прочие.

Уансинк смята, че всичко това са неща, на които хората не обръщат внимание, но те много влияят на храненето.

Професорът дава особено показателен и интересен пример, който е свързан със сладоледа - Уансинк смята, че 100 грама сладолед могат да бъдат много и малко.

Според него ако дадем на лакомника 100 г от студения вкусен десерт в малка чашка, това количество ще му се стори напълно нормално и достатъчно. Ако обаче сложим същото това количество сладолед в голяма чаша – вероятно ще помисли, че десертът е твърде малко.

Изследванията, на които е базирана книгата са проведени с помощта на 63-ма експерти. А основният извод, до който се достига в нея е, че причината за преяждането изобщо не е във вкусната храна, нито го правим от чувството на глад, а по скоро причината е психологическа.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати