Бамята е храна за болен стомах

бамя
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Бамята е зеленчук, който неизменно присъства в африканската, арабската и азиатска кухня. Но не само. В различните държави тя е позната под различни имена – в Куба я наричат кимбомби, в Бразилия – киабу, а в Мексиканския залив и САЩ – гъмбо. У нас наименованието „бамя” е идентично с названието ѝ в Турция и Гърция.

Бамята е култивирана още преди 3 хилядолетия в Етиопия, което я прави една от най-старите познати зеленчукови култури на земята. Днес у нас тя може да бъде открита в периода от май до началото на ноември. При термична обработка тя отделя слуз, която сгъстява яденето. Тази слуз е изключително полезна, тъй като спомага за възстановяването на флората на тънкото и дебелото черво.

Ползи от бамята

Ако обаче не я харесвате, е най-добре 2 часа преди готвене да я накиснете в студен сок от лимон. Друг вариант е да я бланширате за 5 минути в оцет и вода. За да се насладите най-добре на хранителни и полезни качества на бамята, то най-добре я консумирайте с минимална кулинарна обработка.

Бамята е популярна със своите здравословни ползи. Дори минала през термична обработка, запазва голяма част от тях. Те е изключително лесно смилаема, поради което е най-препоръчвания зеленчук при болен стомах. За това спомага и незначителното съдържание на мазнини и калории.

Болен стомах

В 100 грама бамя се съдържат едва 0.2 грама мазнини и всичко на всичко 18 килокалории. За тях обаче компенсира съдържанието на калций, желязо, бета-каротин и особено на витамин С и В, както и на пектин - стожера на имунната система. Провитамин А пък, който също се открива, помага за отличното зрение, здравите кости и зъби.

Освен при проблеми със стомаха, бамята доказано помага и при бъбречни и чернодробни заболявания. Освен това понижава кръвното налягане, поради което успешно се включва и в терапевтичното хранене при сърдечни болести и хипертония. Друга нейна изключително полезна черта е способността да се бори с рака.

Освен че се използва като храна, от бамята се извлича и екстракт, който се използва в козметиката. Именно от него се прави успешен заместител на нашумелия напоследък ботокс. Екстрактът намалява свиването на мускулите и ги отпуска, без зловредни и пагубни влияния.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати