Горещ шоколад за по-добра памет

Горещ шоколаd

Горещият шоколад може да помогне на възрастните хора да запазят добрата си памет, споделя Вестник Дейли експрес на своите страници, като се позовава на американско изследване. Автори на изследването са учени от Харвардския медицински колеж в Бостън и чрез няколко проучвания са успели да достигнат до този извод.

Те са открили, че две чаши горещ шоколад дневно могат да стимулират притока на кръв към мозъка и да подобрят запаметяването, а в последствие и възстановяването на спомените. Експертите се надяват, че това откритие ще помогне за предпазване от деменция.

В цялото проучване участие са взели 60 души доброволци, които са били на средна възраст 73 години. Нито един от тях не е страдал от деменция. В продължение точно на един месец всички участващи консумирали всеки ден по две чаши от горещата сладка напитка, като не са получавали никакви други какаови напитки в този период.

Притокът на кръв в мозъка на всеки доброволец бил изследван с помощта на ултразвук, а освен това всички участващи са били подложени на различни тестове - за мислене, за запаметяване. Експертите са установили, че притокът на кръв към мозъка е нарушен при 18 от участващите.

шокола

След като обаче минал месец от консумацията на шоколад, учените забелязали, че притокът на кръв се е увеличил – средно с 8.3 %. В тестовете доброволците също показали добри резултати – времето за извикване на спомен намаляло значително – от 167 секунди на 116 секунди.

Подобряване било отчетено и при тестовете за запаметяване.

Въз основа на тези няколко данни от изследването, учените са убедени, че редовното консумиране на горещ шоколад може да бъде от полза за възрастните хора.

Резултатите показват, че консумацията на сладката напитка може да подобри паметта при възрастните с над 30 %. Доктор Саронд е един от авторите на това изследване. Според специалиста шоколадът действително влияе положително на паметта и може да бъде от полза за мисловните умения.

Минало проучване свързано с болестта Алцхаймер и деменцията доказва, че консумирането на зелен чай също може да ни предпази от проблеми с паметта.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати