Храни, които ни пазят от болести

Полезни храни

За да се предпазите от болести, просто трябва да сте внимателни по отношение на храната си – има продукти, които предпазват от заболявания.

Рискът от хронични болести може да бъде сериозно намален с редовната консумация на определени хранителни продукти и напитки.

Зеленият чай, който съдържа мощни антиоксиданти, намалява риска от различни хронични болести и от ранна смъртност.

Плодовете и зеленчуците също много помагат в това отношение – благодарение на силните антиоксиданти и допълнителните активни вещества, известни като полифеноли, те помагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към болести.

Ядки

При изследване, в което участвали над 800 италиански граждани над 65 годишна възраст, става ясно, че хората, които консумират храни с полифеноли и антиоксиданти, боледуват по-рядко и умират по-късно.

При изследването се оказало, че тези от участниците, които са поемали всеки ден над 650 грама полифеноли чрез хранителни продукти, били с повече от 30 процента по-устойчиви към хронични заболявания и процентът на смъртност сред тях бил по-малък от тези, които консумирали малко полифеноли.

Полифенолите, които имат и антиоксидантно действие, могат да бъдат открити в зеления чай, в кафе, в ядки, в плодове, в зърнените култури и в зеленчуци.

Ягоди

Ядките съдържат голямо количество полифеноли и се препоръчва на ден да консумирате една шепа ядки с профилактична цел.

Ядките предпазват от различни сърдечно-съдови заболявания, както и от техните усложнения. В орехите и бадемите се съдържат много Омега 3-мастни киселини, те са и лидери по отношение на количеството полифеноли сред ядките.

Малините, ягодите и боровинките също спомагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към хроничните болести.

Бобовите култури също спомагат за предпазване от различни заболявания. Спанакът също е сред храните, които предпазват от ранна смърт и от хронични заболявания.

Използвайте редовно соеви продукти, защото те предпазват от редица заболявания. Соевото мляко и соевият сос, както и соевото сиренетофу – се препоръчват за предпазване от болести.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костов
Костов
20.05.2014 18:23
1. Категорично не трябва да се консумира по една шепа бразилски
орехи /ядки/,които са в центъра на снимката по-горе.Те обикновено
са с много високо съдържание на селен и въпреки,че нашето населе-
ние страда от дефицит на селен, 2-3 ядки дневно са предостатъчни.
2. Само орехите съдържат единствената омега-3 мастна киселина,коя-
то присъства в някои растения - алфа-линоленовата мастна киселина.
Бадемите,лешниците,фъстъците и другите ядки съдържат линолова ки-
селина, която е омега-6 полиненаситена мастна киселина.
3. Много по- полезно би било вместо соята и продуктите от нея,
които не са наша традиционна храна, в съветите Ви да намери място
консумацията на 1 чаша червено вино по време на хранене.
2
0