Куркумин - същност и ползи

Куркумин

Куркумин се нарича активното вещество, което се намира в характерната за индийската кухня подправка, известна като куркума.

Куркумата е основен продукт в създаването на подправката къри, която се състои от няколко различни подправки, които се комбинират в определени пропорции.

Освен че се използва като подправка в индийските ястия, куркумата от векове се използва също така и с лебечна цел заради полезното си действие, което се дължи на куркумина.

Куркуминът представлява фенол, който е мощен антиоксидант. Точно той е причината куркумата да е жълта. Куркуминът присъства в най-голямо количество в куркумата, но може да бъде открит и в други сродни растения.

Настинка

От векове куркумата е била известна като билка, която се е използвала при лечение на рани. Благодарение на куркумина раните, обработвани с куркума, зарастват по-бързо.

Куркуминът има много мощно антиоксидантно действие, той предпазва от въздействието на свободните радикали върху организма и така го предпазва от стареене.

Куркуминът може да се използва с успех при лечение на настинки, защото помага много при кашлица, при възпалено гърло и при хрема.

Куркуминът действа успокояващо на стомаха, затова се използва при разстойство, при колики, както и при колит и болки в стомаха. Куркуминът е полезен също така и при гастрит, както и при киселини.

Куркума

Куркуминът действа много бързо при ухапвания от жилещи насекоми. Той е много полезен и при различни видове алергии, които се характеризират с кожен обрив.

Куркуминът може да повлияе положително върху състояния като псориазис и анорексия. Той е много полезен при артрит и различни проблеми със ставите, както и при ревматизъм. Куркуминът е добро профилактично средство против диабет.

Освен това куркуминът спомага за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, както и може да намали риска от болест на Алцхаймер.

Не трябва да се прекалява обаче с консумацията на куркума, защото тогава куркуминът може да предизвика редица странични ефекти като възпаления, стомашни разстройства и алергии.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати