Как да почистим шаран

Как да почистим шаран

Почистване на шаран
Кана с преса за кафе и чай  600 мл - черен-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл - черен
16.00 лв.
12.20 лв.
Виж ››

Шаранът е един от най-популярните видове риба днес, но това не винаги е било така. Някога тази риба е смятана за негодна. Когато я уловели, много рибари я изхвърляли, а други я използвали като примамка. В наши дни шараните имат по-големи размери и по-добри вкусови качества.

За да почистите шаран за ядене, всичко, което ви трябва, е малко време и остър нож.

Почистване на шаран

Поставете шаран върху плоска повърхност с главата обърната към вас и намерете хрилете. Плъзнете ножа в джоба, напипан зад хрилете и го движете по посока през гръбнака. Спрете, когато усетите, че докосва костите. Продължете, като пуснете ножа по цялата дължина на шарана до опашката.

Котлети шаран

Повдигнете кожата, която току що сте прорязали и поставете ножа в шарана. Прокарва се по дължина на рибата, докато стигнем корема. Така се получава голямо парче филе. Отрежете го и го отделете встрани.

Натиснете долната част на опашката с ръка, като внимавате да я поставите върху мястото, където е само кожа, а не месо. Поставете ножа под кожата, като го плъзнете между нея и месото. Местете ножа бавно към върха на шарана, за да отделите филето.

Пълнен шаран

Идентифицирайте тъмно червената зона в средата на филето от риба. Това е мускулът, който има непривлекателен за повечето хора вкус. Той трябва да се премахне. Това става, като от едната страна по дължината се срязва, както и отдолу. Същото се повтаря и от другата страна, след което мускулът се изважда.

Следва премахване и на останалото филе - от долната част на рибата. То е по-трудно, тъй като костите на рибата са малки и отстраняването им е сравнително трудно. Това става, като внимателно поставите ножа между кожата и месото и бавно движите по протежение на рибата.

Получените парчета филе се измиват добре и са готови за термична обработка. Освен под формата на филе, шаранът може да се консумира и цял. За целта се почиства отвътре, като разрезът отново е през гърба. Процедурата е по-различна от посоченото почистване, тъй като стремежът е да се запази цялостният му вид, както и плънката, поставена в него.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
a
a
02.11.2013 09:22
ПП
0
0