Легенда за ястието кешкек

Кешкек

Някога чували ли сте за кешкек? Всъщност мнозина са чували, кешкек е името на традиционно арменско ястие, което се приготвя от жито, масло и в някои случаи пилешко месо. Има обаче едно българско село, в което кешкек е на почит.

Случи ли се да посетите пазарджишкото село Радилово, непременно помолете някой от местните жители да ви разкаже легендата за ястието кешкек.

Преди много, много години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било населено предимно от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи.

Хората живеели в разбирателство, но страшна прокоба тегнела над село Войново. Трудно зачевали жените от селото, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала.

Мъка налегнала сърцата на хората. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Смилило се сърцето на Бендида и се явила в съня на една от жените.

Ястие Кешкек

"Ще заченат жените, аз ще им помогна", обещала в съня на радуловчанката богинята, "но когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото".

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат "Да порасне силно и работливо", "Да бъде с чиста душа като зърното". Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Дали жените курбан на Бендида в знак на благодарност.

Жито

Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от село Войново и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Ето я и рецептата, символ на здраве и живот:

жито (грухана пшеница) – 500 г

масло – 150 г

вода – 1.5 л мълчана

сол – 1 щипка

за поръсване

захар

сирене

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато, за да се уверите, че не са останали несварени зърна.

Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене, на кой както му харесва.

Рейтинг

5 5
4 3
3 4
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
pripek4anin
pripek4anin
30.08.2015 11:17
dnes v selo pripek ima kurban to4no s takuv ke6kek .S takuv vid hrana se po4itat nqkolko obi4aq,moqt vui4o be6ee nai golemiqt maistor na ke6keka v seloto.leka mu prust.
1
0
Ваня
Ваня
29.01.2014 13:53
Легендата е вярна ,но за съжаление рецептата не е вярна. С грухана пшеница се прави само жито за помен.За кешкек трябва булгур. В това село никога не е имало турци и помаци.!!!!!
5
2
Мария
Мария
19.11.2013 10:49
Много трогателна история и със сигурност е вярна!
1
1
Светлана
Светлана
03.11.2013 16:45
Варено жито се прави в цяла България, за помен на починалите, в някои краища на страната и за Бъдни вечер, но е различно от кешкек, което означава каша и като гледам съставките и рецептата, напомня ми на руската каша от гречка(елда). Много народи имат зърнените каши, като ястие в менюто си. Както знаете, всеки може да си хапва кашата както му е вкусно: сладка или солена, с месо или без, със сирене или захар. Зърната са богати на витамини от групата В и на минерали, нищо чудно, че подпомагат имунната система на човек. В кулинарния си блог съм публикувала моята рецепта за обредно жито, , но идеята с масло и пиле ми добадна-ще я опитам някой ден")
3
0
Поля
Поля
02.11.2013 08:57
Много го харесвам.Спомен от детските години.Незнам за какво са го правили но беше сладък.Да попитам момичето от Симеоновград дали правят още от питите да прощапулка.Е това е нещо Уникално
3
1
Мария
Мария
01.11.2013 21:31
Аз съм от Смолян и за подобно ястие за пръв път чувам, ако може госпожата, която е некомпетентна да задържи мнението за себе си!!!
1
0
Кадрие
Кадрие
01.11.2013 20:30
Добре , че го приготвят и в други райони иначе Атанасова мисли , че помаците само го ядът.
3
1
Атанасова
Атанасова
01.11.2013 20:15
Кешкекът е типично за помаците в смолянско ястие.
1
2
Минка
Минка
07.03.2016 18:58
Да аз сам от ямболският край и в моето село се правеше на пануди на бебе и на сватби, много,много вкусно(пануди това е когато се роди бебето)
1
1
ваня
ваня
29.01.2014 13:55
В това село никога не е имало турци и помаци,за това преди да напишете коментар се усведомете с подробности.
3
0
Таня
Таня
01.11.2013 09:10
Не бях чувала легендата, но и в нашия край преди години се приготвяше кешкек по описания начин за новородено и сватба.В днешно време кешкек варим за Варвара,Коледа и други празнични поводи.Добавяме му счукани орехи и кора от лимон за аромат, поръсваме със захар. Аз съм от Симеоновград, Хасковска обл.
5
0
Северина
Северина
01.11.2013 09:09
В централната част на дунавския регион каша от варено жито се раздава при погребения и задушница...Житото се сварява добре, подслажда се и може да се гарнира с печено брашно или смлени орехи или бисквити. Някой добавя и настъргана кора от лимон.
3
0
Минка
Минка
07.03.2016 19:00
Вие говорите за житото ,а кешкека се прави пак от жито ,но счукано и се казва БУЛГУР
1
0
Дафинка
Дафинка
20.01.2015 21:33
Северина,аз съм от Троян.Житото,за което говориш не е във вид на каша.То остава сухо.А кашата се правеше за сватби и кръщенета.
3
1