Време за усвояване на храната
How Long Does It Take to Digest Food?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Време за усвояване на храната

Време за усвояване на храната

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хранене
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Когато се храним, различните продукти попадат в стомаха, където се отделят различни ферменти, които преработват храната, а отделяната солна киселина я обеззаразява.

Времето на престой в стомаха е различно за различните храни и зависи от типа им. Водата се усвоява мигновено, ако в стомаха няма нищо друго.

Плодовите и зеленчукови сокове се усвояват за период от 10 до 30 минути. Бульоните в зависимост от наситеността си се усвояват от 20 до 40 минути, а на прясното мляко са нужни 2 часа.

Зеленчуци

Краставиците, доматите, чушките, марулите се усвояват за 30 – 40 минути, но ако са овкусени с мазнина, времето се удължава до един час и половина.

Моркови, пащърнак, цвекло, ряпа се усвояват за 50-60 минути. Картофите, тиквата, кестените - за 1 час. Най бързо от плодовете се усвояват ягодите, малините, боровинките и къпините – 20 минути.

На цитрусовите плодове, динята, гроздето и другите сочни плодове са необходими 30 минути. Круши, ябълки, праскови, кайсии, вишни, череши и останалите плодове се усвояват за 40 минути.

Плодовите и плодово-зеленчуковите салати се усвояват за период от около 30 - 50 минути. По-бавно се усвояват от организма зърнените и бобовите култури.

Елдата, оризът, пшеницата престояват в стомаха от 1 час до 80 минути. Овесените изделия и царевичното 1 - 1.5 часа. За 1 час и половина се преработват грах, нахут, леща и всички сортове зрял фасул.

На соята са нужни 2 часа, колкото е времето и за тиквените и слънчогледовите семки. Всички видове ядки се усвояват за около два часа и половина.

Кашкавалът, обезмаслената извара и сиренето се усвояват за час и половина. Твърдите мазни сирена се усвояват за около 4-5 часа.

Риба

Рибата се усвоява за около 30 минути, на пилето и пуйката без кожа са необходими 2 часа, на овчето месо - 3 часа, телешкото се усвоява за около 3 до 4 часа, а свинското - до 5 часа.

Времето за престой на продуктите в стомаха трябва да се има предвид при храненето, тъй като при смесването им, продуктите които се преработват по-бърз, остават принудително дълго в стомаха и започват да гният или ферментират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Яна Козарева
Яна Козарева
25.05.2015 13:55
тези храни със или без мазнина,т.е. сготвени?
0
0