Храненето пред телевизора води до затлъстяване

Хранене пред телевизора

Изследване на холандски и американски учени доказа, че храненето пред телевизора, вместо на масата, води до затлъстяване и влияе отрицателно на здравето.

Според д-р Брайън Уонсинк от Корнелския университет в САЩ и д-р Елен ван Клееф от университета във Вагенинген в Холандия обстановката, в която се храним, също влияе на теглото ни.

Специалистите съветват да споделяме храната със семейството и близките си, за да сме здрави.

Учените са изследвали връзката между храненето в семейна обстановка и индекса на телесната маса при 190 родители и 148 деца.

Хранене пред компютър

Индексът на телесна маса се определя като се сравни теглото и височината на даден човек.

Всички родители, включили се в изследването, са отговорили на въпроси, свързани с хранителните навици на цялото семейство.

Резултатите на учените показали, че индексът на телена маса е по-висок при хората, които се хранят пред телевизора.

И обратното - хората, които се хранели на маса, имали по-нисък индекс на телесна маса – както родителите, така и децата.

Учените са установили и че момичетата, които помагат на родителите си при приготвянето на вечерята, имат по-висок индекс на телесна маса.

Хранителни навици

Специалистите подчертават, че връзката между индекса и хранителните навици не е неразривна.

Получените резултати наблягат на факта, че социалният аспект е значим при хранене.

Споделянето на храната се свързва с положителни емоции и възпрепятства преяждането.

Авторите на изследването съветват да не се подценяват семейните ритуали при хранене, защото те могат да се окажат сигурен помощник в борбата със затлъстяването.

Известно е, че мястото, където се храним, както и продължителността на хранене, са определящи за теглото.

По време на гледането на телевизионни предавания организмът не е способен да контролира процеса на засищане. Затова гледащият продължава да яде, дори когато вече няма никаква нужда от храна.

Неврологът Алън Хирш обяснява това явление с факта, че при гледането на телевизия мозъкът не може да контролира напълно процеса на хранене.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати