Внимание! Опасни домашни туршии по пазарите!

Туршии

Всички сме съгласни, че от домашно приготвените туршии по-вкусни няма. Преди години с презрение се гледаше на домакините, които не слагаха поне по 100 компота от череши, 1-2 бидона кисело зеле и разбира се, заветната царска туршия.

Животът на бързи обороти превърна слагането на зимнина в домашни условия в „мисия невъзможна“ за повечето работещи жени и мъже. Това отвори неразработена пазарна ниша, която предприемчиви баби и старци побързаха да разработят.

Чушлета

Хората от третата възраст завъртяха доходна търговия с домашно приготвени туршии, сладка, компоти и друга зимнина.

Туршия

Мнозина са готови да платят около 6 лева за килограм люти чушлета от бидон. Киселите краставички, карфиолът, морковите, камбите и мешаните туршии се търгуват около 5 лева за килограм. Вече може да се намери и кисело зеле на цени от около 2 лева за килограм.

Инициативата на бабите е нож с две остриета. Всички, които си купуват домашна туршия, произведена неизвестно къде и неизвестно по какъв начин, трябва да са наясно, че рискуват не само здравето, но и живота си.

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Пловдив е установила опасна практика да се предлагат хранителни продукти в пластмасови туби, в които преди това са били съхранявани препарати за растителна защита.

При изненадваща проверка по пловдивските тържища са били открити големи количества домашни туршии и сурово мляко, които се съхраняват в туби, които преди това са били пълни с растителни отрови.

Сигнал за опасната практика е подаден от Добринка Павлова, която е началник-отдел „Контрол на продуктите за растителна защита и торове“.

Г-жа Павлова алармира, „Дори и да са измити много добре, тубите могат да съдържат остатъци от химикали, които са опасни за човешкото здраве.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати