gotvach.bg»Статии»Любопитно»Французин измислил майонезата

Французин измислил майонезата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Майонеза с Лимон
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Майонезата, която е толкова обичаен продукт във всеки дом, нямало да се появи, ако обстоятелствата не накарали френски готвач да я изобрети.

В средата на VIII век херцог Ришельо пребивавал в обсадената от англичани крепост на град Майон. Войниците в крепостта се отбранявали и градът оставал непревземаем за врага. Но постепенно запасите от храна привършили.

Останали само яйцата и по-точно жълтъците, тъй като белтъците се ползвали като лепливо вещество за ремонт на дупките в стените.

Освен жълтъците имало само лимони и зехтин. Такова меню било по-страшно и от обсадата за херцога, който бил свикнал да си угажда.

Майонеза

Тогава той заповядал на готвача си да измисли някакво ястие от тези продукти. Готвачът, под страх от смъртно наказание, разбъркал зехтина и яйцата, добавил малко подправки и лимонов сок и получил гъст сос.

Херцогът направо полудял от радост, щом опитал новото ястие.

Съществува и друга легенда за произхода на майонезата. Тя гласи, че по същото време херцог Луи Крильонски, който върнал обратно на французите град Майон след дългата английска обсада, организирал грандиозен празник по този повод.

За да го изненадат, готвачите измислили нов сос от зехтин, лимон и жълтъци, в който добавили и доста червен пипер. Майонезата много се харесала на херцога и дълги години тя била достъпна само за аристократите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати