Токсини и канцерогени виновни за затлъстяването

Затлъстяване

Външните токсини са тези, идващи от околната среда. Те вредят чрез замърсяване на хранителните продукти и питейната вода или чрез излагане, което води до вдишване или проникване през кожата. Те са многобройни и са зависими от географската ширина и социалното развитие на отделните държави.

Най-големият източник на външни токсини са електроцентралите. След тях следват заводите за цветни метали, мини и сондажи, както и пестициди, хербициди и замърсен въздух.

Когато тези външни токсини бъдат приети в организма с храната или при дишането, те се натрупват основно при коремните органи. Така те стават вътрешни токсини.

В последните години в Европа и света индустриалната революция е дотолкова засилена, че процентите на замърсяване са в критични нива. И докато в последните десетилетия човешкият организъм можеше да запази здравето си благодарение на ендогенните си детоксификиращи механизми, то в последните години тези способности са жестоко превъзхождани по сила от безбройните замърсители. Поради това тялото ни ги складира, като ги превръща в мастни тъкани.

Тези мастни натрупвания влияят негативно, дори да сме твърдо решени да ги премахнем от тялото си. Когато сваляме килограми, се губи количество мазнини, в които има складирани токсини, неизведени от тялото. Такива са например токсините DDT, бисфенол и други. Освобождавайки се от мастните си затвори обаче, те навлизат в кръвния поток.

Лакомия

По този начин те нарушават естествения метаболизъм на тялото. Учените предполагат, че подобни натрупвания на токсини могат сериозно да забавят загубата на мазнини. Те не се влияят от предприетите редовни тренировки и правилния режим на хранене.

Още през 2007 г. екипът на д-р Шейла Дийн установява, че токсините променят метаболизма. Те нарушават функцията на хормоните, увреждат митохондриите на клетките и повишават оксидативния стрес.

Установено е, че токсинът бисфенол А е сред замърсителите, които причиняват затлъстяване чрез хиперлипидемия - завишени нива на липиди в кръвта, породени от хормонален дисбаланс, вследствие на интоксикация с този замърсител. Той потиска освобождаването на адипокин - имуномодулиращо съединение, важно за нормалния метаболизъм на мазнините.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати