Хранителни подсладители замърсяват чешмяната вода

Чешмяна вода

Наскоро проведено изследване откри редица хранителни добавки в чешмяната вода, които я замърсяват.

Оказало се, че дори най-съвременните методи и високите технологии за пречистване на водата остават голямо количество замърсители.

Хранителните добавки, имитиращи вкуса на захар, се считат за диетични, но носят безброй странични ефекти за човешкия организъм.

Изследователите от Воднотехническия център на германския град Карлсруе разкриха, че 7 от най-разпространените подсладители в хранителната индустрия - ацесулфам, захарин, аспартам, цикламат, който към момента забранен в САЩ и Канада, сукралоза, неотам и NHDC са често срещани добавки в чешмяната вода.

При анализ на водни проби се откри, че между 59% и 80% от сукралозата е останала във водата, след като е била пречистена от съвременна немска пречиствателна станция.

Вода

Ацесулфамът е също упорит и труден за пречистване химикал. При пречистването станцията е успяла да отстрани само 15-20% от химикала.

Захаринът и цикламатът ги следват, като от тях остават по 10-20%.

Тези резултати не се наблюдават единствено в питейната вода от водоизточници, но и във водата в почвените проби.

Според експертите тези съединения и особено ацесулфамът и захаринът могат да причинят нарушаване на инсулиновия баланс в организма и да доведат до развитието на диабет.

Ръководителите на двата екипа, провели изследването, д-р Марко Шрауер и д-р Юрген Браух, разкриха, че докато питейната вода стигне до водоизточниците, тя се насища с вторични подсладители.

От това страдат предимно учениците, които редовно пият чешмяна вода в училищата. При тях се наблюдава висок риск от развитие на диабет, рак на пакреаса и други заболявания, свързани с изкуствените подсладители.

Аспартамът и неотамът се свързват с множество неврологични заболявания, както на централната, така и на периферната нервна система.

Сукралозата се приема за причинител на някои мигренозни главоболия, но засега няма научни факти подкрепящи това твърдение.

Екипи от учени изследват цикламата, за да установят дали съединението силно понижава плодовитостта на мъжете.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати