Противовъзпалителни храни

Противовъзпалителни храни
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Възпаленията могат да се появят във всяка част на тялото, дори без да подозираме. Подобно неконтролируемо възпаление може да доведе до сърдечни заболявания, рак, диабет и други сериозни и хронични проблеми.

Ако възпалението все още не е достигнало размери, в които приемът на медикаменти е наложителен, може да се излекува и с няколко прости промени в режима на хранене.

За целта трябва да се консумират храни с противовъзпалителни свойства. Ето кои са най-добрите храни срещу възпаления.

Череши

Те понижават някои кръвни възпалителни маркери и облекчават симптомите на артрит. Причина за това са антоцианините, на които този плод дължи наситения си червен цвят.

Грозде

Ресвератрол - антиоксидантът, съдържащ се в ципата му, доказано бори възпаленията. Сокът от грозде и червеното вино (в умерени количества) понижават възпалителните маркери в кръвта.

Ябълки

Ябълки

Крилатата фраза Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен е напълно вярна. Ябълките действат противовъзпалително поради съдържанието си на куерцетина – флавоноид. Освен в тях той може да бъде намерен в големи количества и в лука, и чая.

Червени боровинки

Те възпрепятстват растежа и разпространението на рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Смята се, че един от защитните механизми е именно противовъзпалителното действие на тези пълни с антиоксиданти червени плодове.

Ядки

Ядките са противовъзпалителна храна

Проведено проучване преди години неоспоримо доказа, че хората, които ядат много ядки и семена, имат най-ниски нива на възпалителни маркери в кръвта си. Консумацията им се свързва още с понижаване на риска от коронарни сърдечни заболявания.

Какао

То има свойството да понижава риска от сърдечни заболявания, като понижава нивото на възпалителните маркери в кръвта, подобрява кръвотока и понижава нивата на липидите.

Броколи

Противовъзпалителни храни

Понижаването на възпаленията при консумацията на броколи е в следствие на съдържанието на ред антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества: бета-каротин, витамин С, фолиева киселина и т.н.

Рапично олио

То съдържа така нужните на тялото омега-3 мастните киселини, които носят противовъзпалителни съставки.

Месо

Противовъзпалителни храни

Най-доброто месо е от животни, живели в естествена среда. То съдържа по-високо количество жизненоважни хранителни съставки – витамин Е и омега-3 мастни киселини.

Мазна риба

Препоръчително е да се яде богата на омега-3 мастни киселини мазна риба поне два пъти седмично, защото това понижава риска от внезапна сърдечна смърт и натрупването на артериална плака.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати