Какво съдържа майонезата от магазините

Купешка майонеза

Майонезата, която си купуваме от магазините, представлява смес от нездравословни мазнини, консерванти и захар със съмнителен произход.

Проучване е показало, че купешката майонеза се приготвя предимно със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина.

В зеленчуковата мазнина се съдържат омега-6 мастни киселини, които по принцип са полезни за човешкия организъм. Но повечето храни предлагат огромни количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини, което води до наздравословен дисбаланс.

Този дисбаланс на мастни киселини повишава риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, както и някои видове рак.

Приготвяне на майонеза

Специалистите предупреждават, че дори и върху опаковката на майонезата да пише, че съдържа зехтин, това не означава, че тя не е напълнена с други соеви и растителни мазнини.

В 1 супена лъжица от купешката майонеза се съдържа 1 грам захар.

При майонезите с намалено количество мазнини се съдържа 4 грама захар.

Заради това прекомерно захарно съдържание експертите препоръчват да се консумира не повече от 1-2 лъжици майонеза 1-2 в седмицата.

Майонеза

Майонезите с ниско количество на мазнини са силно противопоказни, ако потребителят се опитва да води здравословен начин на живот или да контролира нивата си на кръвна захар.

Майонезата по магазините е пълна с редица синтетични съставки като консерванти, овкусители и дори мононатриев глутамат - Е621.

Мононатриевия глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина и представлява бял кристален прах, използван като овкусител.

Добавката е приета от Европейския съюз като безопасна, но редица проучвания на независими лаборатории доказаха, че мононатриевият глутамат може да причини мигрена, храносмисателни разтройства, сърцебиене, астма и дори анафилактичен шок (анафилаксия).

Специалистите съветват, ако много обичате майонеза, да я приготвяте в домашни условия, за да сте сигурни, че тя няма да ви навреди в голяма степен.

Дори и да я приготвите вкъщи, препоръчително е да не се консумира повече от 2-4 дни в седмицата.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Диан
Диан
12.01.2015 19:28
Съдейки по това което съм чел за мононатриевия глутамат, считам че изброените неблагоприятни влияния съвсем не са най-лошите. Най-лошо според мен е приучаването на рецепторите към вкуса му. Използването непрекъснато на мононатриев глутамат води до покачване прага на усещане на вкуса и води до невъзможност за усещане на слабите обикновени вкусове. Такъв човек спира да усеща вкусовете на храните както преди и за да може да се наслади на храната, трябва задължително да си слага мононатриев глутамат вътре. Общо взето - нещо като наркотиците. Веднъж като свикнеш пътя е само един.
Според мен това е доста по-стряскащото действие на въпросната добавка.
1
0
Анелия
Анелия
15.05.2014 12:34
Една приятелка ме светна как да правя безвредна майонеза в къщи. Много е лесно стига да имаш пасатор.
100мл прясно мялко
200мл олио
щипка сол
цвръцка лимон

Пасатора докато стане гъсто и готово. Ако нещо се обърка и не стане гъсто му се добавя натрошено сирене и с него се сгъстява майонезата и е доста вкусно.
1
0
обикновена домакиня
обикновена домакиня
17.11.2013 08:28
Кой написа тази неграмотна статия? Първо соята и царевицата не са зеленчуци, второ - майонеза се приготвя с растителна мазнина и поне аз не съм виждала рецепта за майонеза със зехтин. Обикновено се използва слънчогледово олио. Трето - стига сте плашили обикновените хора. Да му мислят тези дето са преяли с власт и пари и могат да си позволят ежедневно преяждане със "смъртоносната купешка майонеза". Четвърто- всичко с което се прекалява е вредно (дозата прави отровата)и човек започва да умира от мига на своето раждане. Само шотландския боец Дънкан Маклауд се мота по Земата има-няма 300 години, ама той е измислен точно колкото и глупостите написани по-горе. И пето - всеки има право да си избере как да умре, хапнал, пийнал, опитал от сладостите на живота и щастлив или гладен, мършав, нещастен и параноясал.
6
2
лиса
лиса
05.12.2014 00:18
То зехтинът понеже не е растителна мазнина, не четете ли какво пишете бе, хора! А щом майонезата е сладостта в живота - втасахме я
1
0
.......
.......
14.11.2013 18:24
Почти не купувам майонеза а си я приготвям у дома
1 яйце на стайна температура, 200 мл. олио, сол , лимонена киселина и захар по една кафяна лъжичка и разбивам с пасатора, като накрая добавям супена лъжица кисело мляко
2
0
Диан
Диан
12.01.2015 19:31
Не знаех че за майонеза трябва захар.
Аз я приготвям също у дома.
2 яйца - компотен буркан олио.
-повече олио - по-плътна (по-трудно се бърка обаче )
-повече яйца - по-мазникава и тежка на вкус
0
0