Кои храни съдържат канцерогена акриламид?

Акриламид

Канцерогенът акриламид се съдържа в много храни, чиято консумация може да доведе до развитие на туморни заболявания. Наскоро бе обявен списък с токсичните вещества, който се явява приложение към закона за защита на околна среда в САЩ, който той оглавява.

Още преди години е изготвена специална наредба, изискваща от производителите на храни да намалят съдържанието на акриламид в продуктите. Въпреки това фактът, че той продължава да се добавя, е обезпокоителен.

Акриламидът от една страна е канцероген – вещество, предизвикващо рак. От друга страна е и мутаген – предизвиква не само рак, но и други заболявания, като засяга генетичната информация на клетките.

В началото се предполагаше, че списъкът с продукти, съдържащи акриламид, се ограничава в храни, подобни на чипс. След редица изследвания обаче се оказва, че опасното вещество се съдържа дори в хляба, бисквитите и други тестени изделия, в печените картофи, сухите закуски, солети и други зърнени, дори в кафето. Това е много изненадващо, тъй като в тези храни той се е появил от само себе си и не е добавян при производството.

Пържени картофи

Друга плашеща констатация относно акриламид в хранителните продукти, е че много продукти съдържат акриламид в стотици дори хиляди пъти повече от допустимата доза в питейната вода, в която също се открива.

Предполагаше се, че виновник за образуване на веществото, е нишестето. То се съдържа в повечето от тестените продукти. Оказва се обаче, че акриламидът се получава при висока температура от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари.

Световната здравна организация публикува списък на продуктите, съдържащи акриламид, както и неговите стойности. Ето кои са те:

Чипс – 1343 мкг/кг;

Печени или пържени картофи – 330 мкг/кг;

Чипс

Пилешко – 52 мкг/кг;

Риба и морски продукти – 35 мкг/кг;

Хляб – 30 мкг/кг;

Кафе – 200 мкг/кг;

Сухи зърнени закуски (мюсли) – 150 мкг/кг;

Бисквити, сладки, сухари – 142 мкг/кг.

Все още не е ясно дали големите дози, които поглъщаме от веществото, са изключително опасни. Изказват се подозрения обаче, че освен причинител на туморни образувания, акриламидът провокира и развитието на рак на гърдата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
петя
петя
06.12.2014 00:48
Пишете,пишете,който иска да си заравя главата-да го прави.може и да не чете!
живей и си пей!
Но може да си пееш и да живееш!
0
0
Кукумей
Кукумей
16.11.2013 22:52
Поне в хляба и в картофите е по-малко.
1
0
Деница
Деница
16.11.2013 22:10
по тази логика да не ядем нищо а?
1
2
Ани
Ани
16.11.2013 00:09
Пак ли плашите хората със вашите скапани статии?Всеки си избира какво ще си сложи в устата.Престанете да стряскате хората.Дайте алтернатива.Магазините са пълни с посочените стоки или това е поредната драсканица.
0
3