gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-доброто време за кафе е между 9.30 и 11.30 ч

Най-доброто време за кафе е между 9.30 и 11.30 ч

Кафе

Денят на повечето от нас започва с чаша кафе. Някои предпочитат да се излежават до късно, докато други са ранобудни. Учени доказаха кога е най-доброто време да изпием ароматната чаша кофеинова енергия. Това е ключовият интервал между 9.30 и 11.30 ч. заради взаимодействието на кофеина с хормон, който произвежда тялото ни, наречен кортизол.

Кортизолът е катаболен стероиден хормон, отделящ се в големи количества от надбъбречните жлези. Често е наричан и хормон на стреса, тъй като в стресови ситуации помага за по-добрата концентрация, намалява усещането за болка, помага за това глюкозата да се превърне в енергия и помага за синхронизирането на редица процеси в тялото.

Важен е за почти всички функции на човешкото тяло. Недостиг или излишък на кортизол може да доведе до сериозни проблеми в тялото.

Учените смятат, че съществува тясна връзка между кофеина и производството на кортизол. В ранните часове на деня между 8 и 9 часа неговите нива са най-високи, като се задържат такива до един час след събуждането.

А когато пием кафето си в часовете между 9.30 и 11.30 часа, ще повишим бдителността си. Нивата на кортизол постепенно спадат през деня.

Кофеин

Други учени обаче смятат, че пиенето на кафе в следобедните часове може да компенсира пропуските в бдителността от по-ранните часове на деня. Това е заради факта, че когато пием кафе, се отделят нови количества кортизол, който да ни ободри.

Тези допълнителни нива обаче могат да нарушат качеството на съня. Това е и причината кафето да не се препоръчва преди лягане.

Досега бе прието, че най-високите нива, отделяни от тялото, са в часовете между 6 и 8 сутринта. Новите изследвания обаче доказват, че пикът на отделяне на кортизол се определя в зависимост от това в колко часа се събужда всеки от нас.

Всичко е строго индивидуално. Ако например сте ранобудни, часовете между 9.30 и 11.30 ч. са тези, в които е най-подходящо да пиете своето кафе. Ако ли обаче ставате след 12 ч, то вашето време е в следващите час, час и половина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати