gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредна ли е йодираната сол?

Вредна ли е йодираната сол?

Сол

Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига на йод в организма. Наскоро обаче излязоха много твърдения, подкрепящи теорията, че причина за рака на щитовидната жлеза е именно консумирането на йодирана сол. Тази тенденция се наблюдава най-добре в Китай.

Обяснението на почитателите на продукта е, че причина за увеличаването на случаите на рак на щитовидната жлеза в Китай са нездравословният начин на живот и недотам усъвършенстваните технологии за ранно диагностициране на този проблем.

Йодираната сол става става широко използвана като заместител на натуралната в Китай през 1995 г. От този момент започва и нарастването на заболелите от рак на щитовидната жлеза. Именно този факт е тревожен.

Противниците на йодираната сол смятат, че тя неминуемо вреди и трябва да се спре от производство. Твърдят, че е много по-полезно да се използва обикновена сол без йод. Скорошна статистика съобщава, че процентът на болните от рак на щитовидната жлеза се е увеличил, което го прави най-бързо развиващия се вид рак в Пекин. През последните 10 години от среден ръст 4.2% диагнозите са се увеличили с около 225%.

Въпреки всичко експертите не отстъпват от тезата, че няма реална връзка между рака на щитовидната жлеза и йодираната сол. Те я смятат за безопасна и ефективно предпазваща от йоден дефицит.

Изследванията ясно показват, че няма преки доказателства, че консумирането на йодирана сол води до рак на щитовидната жлеза. Международният съвет за контрол на йодния дефицит наскоро също излезе със заявление, в което се казва, че употребата на йодирана сол няма връзка с рака на щитовидната жлеза.

Йодирана сол

Развитието на рака се обуславя от много причини, сред които са и факторите на околната среда, радиацията и генетичните предразположения. Гу Джуни, един от отявлените диетолози в Пекинската френдшип болница заявява, че лишаването от йодирана сол няма да намали риска от рак на щитовидната жлеза. То обаче може да доведе до други сериозни здравословни проблеми, като гуша, глухота и дори увреждане на мозъка при децата.

Специалистите подчертават, че повишените количества от йод в Китай рядко се случва да са от солта. В Китай съдържанието на йод в солта е 30 милиграма на килограм. Средно китайците ядат по-малко от 10 грама всеки ден.

В САЩ препоръчителната максимална дневна доза от йод е 1100 микрограма и 300 според Световната здравна организация. Това показва, че не повече от 300 микрограма йод на ден е напълно безопасно количество според двата стандарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати