Датски коледни сладкиши

Коледни бисквити

Типични представители на германските народи, жителите на Дания вярват в елфите и по-специално в един – палавият елф Нисе. Той обикновено им помага в домакинството, но по Коледа е склонен да пакости. За да го омилостивят, семействата оставят на прага на дома купичка с оризов пудинг с канела.

Оризовият пудинг е едно от най-важните ястия на трапезата в Дания. Там коледните дни започват на 23 декември. Именно тогава се похапва горещ оризов пудинг с бучка масло. Обикновено децата взимат активно участие в подготовката за празниците.

Традицията не позволява на малките помагачи да виждат елхата до Бъдни вечер. След официалната вечеря се поднася по-лек, студен вариант на оризов пудинг, гарниран със сметана и натрошени бадеми. На някои места в някоя от порциите се скрива цял бадем, а като награда късметлията получава шоколад.

Оризов пудинг

Оризов пудинг

Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 250 г ориз, 125 г масло, 100 г захар, 5 яйца, кората на един настърган лимон, 1/2 ч. л. сол, канела

Начин на приготвяне: Млякото се слага да заври в тенджера. Когато това стане се прибавя оризът, като се бърка постоянно. Прибавя се още захарта, солта и маслото при постоянно бъркане. Белтъците се отделят от жълтъците на яйцата.

Тенджерата се маха от котлона и към сместа се прибавят 5-те разбити жълтъка. Белтъците също се разбиват на сняг. Прибавят към млякото и ориза при постоянно бъркане, заедно с лимоновата кора.

Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка. Пече се в предварително загрята до 220°С фурна за около 50 мин. Пудингът се поднася поръсен с канела.

Коледни сладки

На Коледа - 25 декември, датските семейства се събират на лек обяд, след като са похапнали домашно опечени бисквити за закуска.

Датски коледни бисквити

Необходими продукти: 250 г захар, 200 г брашно, 200 г масло, 50 бр. бадеми, 1 ванилия

Начин на приготвяне: Маслото се оставя да се разтопи на стайна температура. Добавят се захарта и брашното, ванилията и ситно нарязаните бадеми. Размесва се добре и се оставя в хладилника да престои около час.

Сместа се изважда и разточва на около 2-3 мм. Изрязват се звездички и други формички. Поставят се на хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята фурна за около 10 минути на 200 градуса. Поднасят се леко охладени.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йоана
Йоана
23.12.2013 19:34
Всички са много вкусни !
1
0