Полезно ли е шкембето?

Шкембе

Шкембето е традиционна съставка за българската кухня, но е и много популярна в различни райони по света с развито животновътство като Мексико, Шотландия, Испания и Япония.

В българските ястия шкембето е най-често телешки, овчи или свински стомах. Изследванията сочат, че е богато на витамини и полезни съставки.

В 100 грама сурово шкембе се съдържат 85 калории, като се има предвид, че нормалният Ориентировъчен дневен прием (ОДП) е 2500 калории.

В 100 грама шкембе се съдържат и 12 грама белтъчини, 3.6 грама мазнини и над 70 грама вода.

В това количество шкембе се съдържат 0.8 грама от витамин В3 и 1.39 микрограма от витамин В12, което е 60% от необходимият ОДП за човешкия организъм.

Шкембе яхния

Витамин В12 е важен за добрата циркулация на кръвта и здравата нервна система. Той подобрява функцията на червените кръвни клетки, позволявайки им да разнасят кислорода по-ефективно и поддържа стабилни нивата на миелините – мастни съединения, които изолират нервните тъкани и предават нервни импулси.

Проучванията показват, че в 100 грама шкембе се открива и 220 милиграма холин.

Човешкото тяло използва холин, за да осигурява нормалната тъкана функция, да поддържа здрави клетъчните стени и да произвежда ацетилхолин – невротрансмитер и модулатор, отговарящ за добрата мозъчна функция.

Холинът помага на тялото да метаболизира по-бързо поетите мазнини, като по този начин предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.

Свинско шкембе

220 милиграма холин носят 52% от необходимия ОДП за жени и 40% за мъже.

Друга основна и полезна съставка в шкембето е селен.

100 грама шкембе съдържат 12 микрограма селен или 25% от ОДП.

Селенът предпазва тъканите от свободните радикали, подпомага клетъчния растеж, поддържа функцията на щитовидната жлеза и регулира дейността на мускулните клетки.

Шкембето е богато още на минералите фосфор и цинк.

В 100 грама шкембе се съдържат 72 милиграма фосфор, което е 10% от ОДП, и 1.42 милиграма цинк, което е 20% от ОДП за жени и 15% за мъже.

Фосфорът подхранва зъбите и костите, а цинкът е полезен за имунната система.

Рейтинг

5 3
4 6
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Петър
Петър
17.03.2015 16:59
И лютичко и чесънче.... е хеее , това е !
5
0
Милко
Милко
08.03.2015 21:09
Тази статия е супер ,винаги са ни внушавали ,че шкембето е вредно ,а какво се оказва и то много точни и подробно описано тук че е полезно дори ,вече никога няма да се чествам гузен като си сипвам една огромна порция шкембе в саханче или чорба.
5
0
Ваня
Ваня
04.10.2014 22:17
Ех, яд ме е само, че цените на субпродуктите станаха като на деликатес (аз къто човек на възраст помня времето, когако бяха ефтини, макар че се редяхме на опашка за тях. Колкото за ползите от тях, ако Убавиците знаеха колко колаген съдържат свинските крачета, нямаше да се вредим от тях
4
0
аз
аз
23.11.2013 03:54
Чудно, който не вярва да чете тук, това!
4
0
Topato
Topato
21.11.2013 21:43
Значи хем вкусно, хем полезно. 8)
5
0