Вредни ли са пушените меса и сирена

Пушени Меса

В последните години се тиражира мнението, че пушените продукти са вредни. Това е вярно.

В пушените продукти – меса, риба, сирене, се съдържат канцерогенни вещества, т. нар. N-нитрозамини. Те се разпространяват в околната среда от нитрати, нитрити и амини и са много опасни.

Представляват химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините може да стане само при определени условия, като – висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.

Пушена Риба

Нитрозамините са изключително силно канцерогенни. Те се откриват най-вече в храни, които са обработени с натриев нитрит. Той се прибавя към много меса, за да забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване.

Когато се подложат на топлинна обработка, като при готвене, натриевият нитрит взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него, и се образуват нитрозамини. От друга страна, нитритите от храната и амините в стомаха образуват нитрозамини. Това може да доведе до рак на стомаха.

Нитрити се използват при опушване на месото за да се подобри вкуса и външния вид. Поради вредното му действие, съдържанието му в храни е намалено наполовина в последните 30 години

Пушено Сирене

Относно опушването на месото, като по-безвредно се счита студеното опушване. Това е така, тъй като при високи температури канцерогените активно се отлагат по повърхността и проникват във вътрешността.

Специалистите съветват, когато избираме подобни продукти, да изберем студено пушени и такива, които са с по-дебела кожа. Така канцерогените остават по повърхността, която може да се изреже.

От сирената пушеното се нарича още топено сирене. То не е толкова вредно като пушените меса, но в сравнение с твърдите сирена не е чак дотам здравословно. Поради повишеното си съдържание на натрий, то е неподходяща храна за хора, страдащи от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Така меките и вкусни топени сирена всъщност съдържат ненужните химични (Е) и фосфатни хранителни добавки, както и голямо количество соли. Те могат да доведат до алергични реакции, а фосфатите са опасни за хората, които имат бъбречни заболявания.

Високото им съдържание вреди на костите, които с течение на времето могат да станат крехки. И не на последно място - топеното сирене е изключително калорично.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати