Децата днес са по-затлъстели от родителите си на младини

Затлъстяване

Проучване на учени от университета в Южна Австралия показа, че съвременните деца са по-затлъстели и по-бавни, отколкото са били родителите им на тяхната възраст.

Според резултатите от 50 изследвания за издръжливост днешните деца не могат да тичат толкова бързо или продължително като своите родители.

Мащабното проучване е включило 25 милиона деца на възраст от 9 до 17 години в 28 държави и е проведено в периода от 1964 г. до 2010 г.

Данните са показали, че младото поколение пробягва 1.5 километра с 90 секунди по-бавно в сравнение с връстниците си преди 30 години.

С всяко следващо десетилетие е регистриран закономерен спад на сърдечносъдовата издръжливост както при момчетата, така и при момичетата.

Фаст фууд

Ръководителят на изследването доктор Грант Томкинсън заяви, че 60 процента от спада в издръжливостта може да бъде обяснен с увеличаване на масата на тлъстините.

Този проблем беше характерен главно за западните държави, но вече и в страни като Южна Корея, Китай и Хонконг се наблюдава подобна тенденция.

Лекарите препоръчват децата да бъдат насърчавани и вдъхновявани да спортуват, защото последиците от наднорменото тегло могат да бъдат много опасни за здравето.

Според проучванията, ако децата не са в добра физическа форма, след време ще имат големи проблеми със сърдечносъдовата система.

Доказано е, че за да поддържат здравето си в отлично състояние, децата и младежите трябва да за физически активни поне един час дневно.

Спорт при деца

Това означава, че трябва да играят на открито, да ходят пеша или с колело на училище.

Самото натоварване също е важно - то трябва да предизвиква потене.

Изследването е представено на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве.

Световната здравна организация посочва, че 80 % от младите хора по света не се движат достатъчно.

Една четвърт от децата с наднормено тегло показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на диабет от Тип 2.

Само до преди няколко години тази форма на диабет се наблюдаваше само при възрастните.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати