Откриха отровни домати в Пловдив

Отровни домати

При направена проверка на Българската агенция по безопасност на храните беше установено, че домати, предлагани в Пловдив, съдържат опасно високи количества бром.

Анализът на всеки един от зеленчуците е показал, че те съдържат 3 пъти повече от допустимата норма от химичния елемент.

Експертите твърдят, че в един килограм домати са открили 154 милиграма бром, като се има предвид, че разрешената доза е 50 милиграма бром за един килограм зеленчуци.

Доматите са били отгледани в оранжерията на ЕТ “Ния - Н. Вълчев”, която се намира на територията на ТЕЦ „Север" в град Пловдив.

Собственикът Николай Вълчев заяви, че не знае каква е причината за отровената реколта.

Токсиколозите обясниха, че бромът може да нанесе сериозни вреди на здравето. При наличие дори на ниски концентрации от бромни пари във въздуха човек получава тежко отравяне.

Според специалистите клиентът не може да разбере дали продуктите, които си купува, не са токсични, защото външният им вид с нищо не подсказва, че те могат да бъдат опасни за живота и здравето на хората.

Домати

От пловдивската оранжерия твърдят, че са третирали почвата, където доматите са отглеждани, единствено с пестициди, които не съдържат бром в състава си.

Агенцията по безопасност на храните незабавно нареди да бъде спряно производството на животозастрашаващите зеленчуци, но на пловдивските пазари все още се предлагат тонове от опасните домати.

Все още не е ясно откъде се е появил бромът в доматите, но специалистите обещаха да извършат подробни почвени проби, както и да проверят с какви пестициди са пръскани зеленчуците.

Учените от катедра "Екология" към Аграрния университет в Пловдив обясниха, че за да се разгради напълно химичният елемент бром в почвата, са му необходими между 3 и 5 години.

Това беше потвърдено и от професор Стойка Машева, която е директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив.

Професор Машева смята, че обгазяване с метилбромид, случило се преди години, не може да бъде причината за завишените норми на бром в почвата.

Рейтинг

5 6
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати