Как да повишим апетита при възрастни

Възрастни

Доброто хранене е сред един от основните елементи за здравето на възрастните хора. Те са по-податливи на болести, свързани с неправилния режим. А едно непълноценно меню може да доведе до постоянна умора и да увеличи риска от храносмилателни, белодробни и сърдечни проблеми.

От друга страна, липсата на апетит също може да се отрази пагубно. Недостатъчното хранене отслабва имунната система, увеличава риска от пневмонии и други сериозни инфекции. При наличието на други вече съществуващи заболявания и умствени проблеми, то може да ги задълбочи.

Старите хора, най-вече самотните, дори и да са енергични, не си готвят и се задоволяват с чаша чай и малко бисквити. Такава бедна на хранителни вещества диета води до привикване и загуба на мускулна маса и безсилие. Липсата на апетит се появява поради малкото храна, която се приема постоянно.

Обикновени неща като пазаруване и готвене стават все по-трудни и се утвърждава практиката на задоволяване с безполезни храни, като солени бисквити, препечен хляб и други готови продукти. Това води до податливост на болести, което пък от своя страна може да причини депресия, а от там отново липса на апетит.

Физическите причини, които водят до тези феномени, са няколко. На първо място това може да е наличието на определени хронични болести, които могат да затруднят пазаруването, готвенето и храненето, а също да потиснат апетита. От друга страна, определени затруднения при дъвкането и преглъщането могат да станат пречка при хранене, както и сухата уста.

Готвене

Често след престой в болница боледуването и операциите се отразяват тежко на старите хора и след това те често страдат от загуба на апетит, тегло и безсилие. Лекарствата са друг фактор, който може да доведе до потискане на апетита. Старите хора, особено ако са преживели сериозна болест, губят значително много мускулна маса и мазнини, което може да доведе до липса на апетит вследствие на промени в химията на организма

За да се засили организмът и да се повиши апетита на възрастния човек, на първо място трябва да му се осигурят големи дози пресни плодове, като ябълки, банани и зеленчуци. Добре е в менюто да се включат растителни масла, ядки, житни зародиши, плодове и зърнени продукти към киселото мляко.

Насърчавайте възрастните хора да пият повече вода. Дехидратацията играе ключова роля и за загубата на апетит. Единствено не трябва да приемат повече вода точно преди хранене, за да не се запълни стомахът им, но през останалото време на деня се препоръчва прием на повече вода.

За засищане между основните хранения е добре да се предлага парче плод, сирене, млечен шейк. Храненията през деня трябва да са поне 4-5.

Някои възрастни хора много трудно могат да бъдат накарани да се хранят три пъти дневно. Затова е най-добре да се заложи на малките хапвания, които не причиняват усещане за тежест. Плодове, зеленчуци, млечни продукти са добър избор за застаряващия организъм. Концепцията за храненето 3 пъти на ден вече е старомодна, което означава, че здравословното хранене изисква балансиран прием на храна от възрастните през деня, за да се поддържа тялото в добра кондиция.

Включете подправките в менюто на вашия възрастен роднина. Те не просто овкусяват добре храната, а и действат възбуждащо на апетита. Лимон и чесън овкусяват много добре пилешкото, джинджифилът намалява гаденето, индийското орехче придава невероятен аромат на сладките.

Разбира се, възрастните хора не трябва да прекаляват със солта, захарта и пикантните подправки, но има още десетки аромати, които могат да се включат в менюто и да направят храната много по-вкусна и примамлива за ядене.

Плодове

Тъй като в повечето случаи старите хора са недохранени, те често страдат от липса на протеин, витамин В6 и В12, фолиева киселина, ниацин, витамин D, калций и цинк. Те трябва да се приемат под формата на хранителни добавки. Възвърне ли се нормалната флора на организма, апетитът неминуемо ще се възбуди.

Все пак е важно да се отбележи, че приемът на хранителни добавки трябва да се извършва под строг контрол, за да не възникнат някои опасни странични ефекти. Само лекар може да назначи правилните хранителни добавки, които са съобразени с индивидуалното здравословно състояние на възрастния човек.

Като цяло храненето и апетита при възрастните хора трябва да се превръща в социално събитие, за да бъде то пълноценно. Друг фактор, който неминуемо ще събуди апетита, е движението. То може да е под всякаква форма – разходка в парка или игра с внуците. Разбира се, трябва да е съобразено с физическото състояние на човека, за да не се претовари.

И на 7, и на 70 години движението е много важно, така че то не бива да се подценява. Нещо повече - умерените упражнения стимулират метаболизма и по този начин помагат за подобряване на апетита.

Може да прозвучи странно, но за подобряване на храненето на възрастните хора е хубаво да започнат да се броят калориите. Мнозина от нас свързват броенето на калории със спазването на диета за отслабване, но тук е точно обратно - броят с приетите калории с цел увеличаване на калорийния прием. Възрастните хора, страдащи от загуба на апетит и сериозно отслабване, трябва да приемат достатъчно храна, за може тялото да поддържа необходимия калориен баланс.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васко А.
Васко А.
05.01.2014 00:34
Още една статия, която не мога да подмина току-така. Може би 1-2% от възрастните хора изглеждат слаби и недохранени но са жизнени и пъргави. Останлите са охранени, дебели много болни и страдащи. Аз сега сън на 41години и се храня по 1 път на ден. След 50-те ще намаля на едно хранен на 2 дена. Всички жизнени сили на човека ще отиват само да мели храната. А И с по-младите е така. Ние сме едни зависими наркомани, машини за фекалии и развъдници на болести. Много ядем, хора. Много и вредна храна. Затова сме болни и ще сме все по-болни. Навремето бабите ни дето са жънали на ръка се по 5 пъти са яли.... Така че, колкото по-малко , по-добре...
5
0