Идеи за десерти в новогодишната нощ

Идеи за десерти в новогодишната нощ

Идването на новата година задължително трябва да бъде посрещнато с богата трапеза. Тя е символ на благоденствието, което ни чака през следващите 12 месеца. На трапезата задължително трябва да има и нещо сладко, което е символ на сладките моменти, които предстоят.

Десертите, които могат да се предложат в новогодишната нощ са тежки и доста сладки. Така те са в унисон с настъпилото зимно настроение. Ето някои предложения:

Баклава с локум

Идеи за десерти в новогодишната нощ

Необходими продукти: 500 г кори за баница, 300 г розов локум (2 кутии), 4 бр. яйца, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 6-7 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. счукани орехи.

За сиропа: 3 ч.ч. вода, 3 ч.ч. захар, 4 ванилии;

Начин на приготвяне: Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват, докато се получи гъста каша. Всяко локумче се разрязва на 4 части. От корите се взимат по 2 и се намазват помежду тях с масло.

В началото им се нареждат локумчетата, следвани от орехите. До тях и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Корите се навиват на руло. Същото се прави и с останалите. Нареждат се в правоъгълна тава и се пекат до готовност.

Когато изстине, баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Преди сервиране задължително трябва да престои 10-12 часа.

Новогодишен кейк с фигурки

Необходими продукти: Зелен блат: 1 бр. яйце, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 5 г бакпулвер, 2 ванилии, зелена боя.

Кексово тесто: 4 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 10 г бакпулвер, 2 ванилии, 1 ч.л. какао.

Начин на приготвяне: Продуктите за зеления блат се разбиват с миксер, по реда на тяхното изброяване, до получаване на кексово тесто със зелен цвят. То се слага в тавичка 25 см и се пече на 180 градуса до готовност.

Идеи за десерти в новогодишната нощ

Когато се охлади, от него се изрязват с формички за сладки елхички, звездички или други фигурки. Те могат да се използват и като самостоятелни сладки и да се декорират с разтопен бял шоколад.

Второто кексово тесто се разбива по същия начин. Накрая се отделя 1 ч.ч. от сместа, която се оцветява с какао. Какаовата смес и 1/2 от жълтата смес се слага в намазнена и набрашненa продълговата форма за кекс (30х11 см).

Върху тях се нареждат изправени елхичките и най-отгоре останалата жълта смес. Така оформеният кейк се слага да се пече на 180 С до готовност. Кексът се поръсва с пудра захар и наронена част от останалите в края зелени парченца.

Новогодишни бели курабии

Необходими продукти: 1 бр. яйце, 500 г масло, 100 пудра захар, 4 ванилии, 10 г бакпулвер, 1/2 ч.л. без връх амонячна сода, 50 г коняк, 400 г обелени бадеми, 1 кг брашно, пудра захар, 2 ванилии.

Начин на приготвяне: Бадемите, ако не са обелени, се поставят в съд с вода, в който да заврят за малко. Охлаждат се и се обелват. Всяко бадемче се реже на 3 части. Пекът се на фурна, загрята до 100 С, до порозовяване.

Към леко разтопеното масло се прибавят яйцето, захарта, ванилията и се разбиват добре. Прибавя се конякът, бакпулверът и амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок или оцет и бадемите. Накрая се добавя и брашното, като тестото трябва да е ронливо. От него се правят фигурки по желание или малки топчета за една хапка.

Пекат се на 190 С до леко бежов цвят. Пудрата захар и ванилията се поставят в голям съд. Още горещите курабийки се овалват една по една в захарта за секунда, след което се нареждат на хартия. Когато изстинат, се поръсват обилно със захарта. Подреждат се в чиния.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати