Да измамим хормоните на глада

Глад

Апетитът е инстинкт за оцеляване, управляван от някои нервни и хормонални механизми. Те се задействат от мозъка.

Пристъргването в стомаха, прималяването, къркоренето на червата, лекото главоболие са все симптоми, че организмът ни се нуждае от храна. Напълним ли празния стомах, апетитът ни би трябвало да намалее. Често обаче гладът не минава дори при пълен стомах.

В мозъка се намират два центъра, свързани с храненето - на глада и на засищането. Доказано е, че докато ядем, ние влияем на центъра на засищане. Поради това след пълноценен обяд - салата, супа, ястие сме сити по-дълго време, отколкото след бързо хапване на фаст фууд със същата калорийна стойност. Тук в действие влизат непримиримите хормони на глада.

Има няколко теории за задоволяване на апетита. Прекомерното влечение към храната е симптом за зараждащо се заболяване. Борбата с него трябва да е настойчива и търпелива.

Апетит

В периода на отвикване от прекомерното хапване, в опит да излъжете глада, се старайте да носите тесни поли или панталони. Това ще ви предпази от чревоугодничеството.

За да пренастроите организма си, са нужни два месеца. Този период е напълно достатъчен, за да се справи организмът с намалените дози храна. За целта обаче трябва да следвате определени правила. Трябва да ги заучите до такава степен, че да успеете да излъжете не само хормоните на глада, но и самите себе си.

След като се нахраните например, веднага напуснете периметъра около масата. Запомнете, че ще установите дали сте сити двадесет минути след хранене, тъй като удовлетворението на чувството за глад не идва веднага.

Добре е да се откъсвате от трапезата с чувство на леко недояждане. Малка разходка след него, дори за няколко минути, неминуемо ще ви осигури допълнително чувство на ситост.

Хранене

Груба грешка е да се храните прави. Така сами поставяте предпоставката да ядете много повече.

Краткосрочните диети са бичът на съвременното затлъстяване. След като приключите с една такава диета, вие отново ще натрупате свалените килограми. А хормоните на глада ще са като обезумели и ще ви дават индикации за глад ежеминутно.

Безпричинното повишаване на апетита всъщност се дължи на няколко фактора, които стимулират хормоните на глада. Основният е кафето. То засилва апетита. Поради това е добре да ограничете неговата употреба до две чашки без захар на ден.

За да активизирате хормоните, които по време на сън активизират хормоните, изгарящи мазнините, то на вечеря, не по-късно от 2 часа преди лягане, хапнете зеленчуци с парче месо.

Червено цвекло

Всички чайове за отслабване, препарати срещу наднормено тегло и всевъзможни капсули просто отправят предизвикателство към апетита, като стимулират работата на стомашно-чревния тракт. За него много важни са продуктите, богати на растителни влакнини, които усилват перисталтиката.

Това са ръжен хляб, ябълки, сливи, моркови, цвекло, зелен лук. Целулозата пък, съдържаща се в зелето, изкарва от организма излишъците от холестерол.

Друг заклет враг на апетита е чесънът. За максимален ефект счукайте три скилидки чесън и ги залейте с чаша кипната вода със стайна температура. Отварата се оставя да престои едно денонощие. Взима се по една супена лъжица преди сън.

Чувството на глад се притъпява и с помощта на самомасаж. За целта няколко минутки трябва да се натиска точката между горната устна и носа с възглавничката на средния пръст.

За забравяне на апетита поне за час е подходящо и следното упражнение:

Застанете пред отворен прозорец. Разтворете крака по-широко от раменете, като ръцете трябва да сочат към небето, над главата. Така, направете 10 много дълбоки вдишвания.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати