Как да съхраняваме различните плодове
How to Store Different Types of Fruits
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме различните плодове

Как да съхраняваме различните плодове

Цитрусови Плодове
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Съхранението на плодовете е особено важно за запазване на техните качества. Най-доброто съхранение, което може да запази максимално витамините и минералите им, е в хладилник в найлонови пликове. Те не се измиват предварително, а непосредствено преди консумация.

Това важи особено много за крехки плодове, като ягодите. Те се поставят неизмити в стъклена купа в хладилника и се покриват с надупчено фолио, за да не се запарват и да изгният. За по-дълго време плодовете запазват витамините си, като се замразят във фризера. Трайността им там е не повече от 10 месеца.

Плодовете могат да се консумират и през зимните месеци, направени на сладко, сок и др. Но не само. Вижте как:

Дренки. Те са често използван плод за приготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни напитки, както вино. Смятат се за особено полезни при всякакви простудни заболявания и стомашни разтройства. Също така могат да се съхраняват и сушени. За целта се използват плодовете както на диворастящите храсти, така и на културното растение.

Когато дренките се сушат на фурна, е необходимо първоначално температурата да бъде около 50 градуса. Тя постепенно трябва да се повишава до 70 градуса. Ако времето позволява, най-доброто сушене е на проветриво и сенчесто място.

Съхраняване на Боровинки

Трънки. Узрелият плод има високо съдържание на глюкоза, захароза, пектин и целулоза, както и биологично активно вещества. Най-адекватното съхранение на трънките е в прясно състояние. Плодът се бере, когато узрее напълно, но плодовете все още са твърди и покрити със синкав налеп.

Почиства се от примесите и омекналите плодове. Трънките се съхраняват насипани на тънък пласт в щайги, поставени в хладно и проветриво помещение. Така могат да се запазят до един месец. През този период в плодовете се извършват ферментационни процеси, вследствие на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им намалява.

Бадеми. Те могат да се съхраняват за дълго, поради малкото си съдържание на вода. Не изискват нищо специфично.

Боровинки. Те имат богат лечебни и хранителни им качества, а сокът от тях действа стимулиращо на зрението. За да се съхранят за дълго, те трябва да се предпазят от изсъхване. За целта се заливат с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те запазват вкуса и хранителните си качества непокътнати.

Кестени

Касис. Типично за него е, че запазва витамините си и след продължително съхранение. Това става в прясно състояние. Набраните плодове се поставят в малки щайги по 2.5 кг, поставени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по целзий.

Така могат да издържат до 2-3 седмици. За по-дълго съхранение касисът може да се постави в хладилника, при температура 0 градуса. За целта се поставя в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.

Кестен. Тъй като не се консумира суров, кестенът на първо място се сварява или изпича. Така част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав вкус и аромат. От плодовете се приготвят пюрета, правят се пълнежи на пици, гарнитури към печено месо, както и за торти.

Кестените се съхраняват в прясно състояние. Преди да се поставят за съхранение, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в големи сандъци или каци. Между тях се поставят пластове сухи кестенови листа.

Най-добрата температура за съхранение е 2-5 градуса. Може да се запазват и неолющени. Това става, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и сухо място. По този начин могат да останат непокътнати от времето до пролетта.

Като цяло, повечето плодове могат да се съхраняват в прясно състояние, поставени на студено място. С времето обаче, те неминуемо ще започнат да загниват, в зависимост от вида си. Тогава вече са негодни за консумация и трябва да се изхвърлят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати