gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Евтин шаран за Никулден

Евтин шаран за Никулден

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Шаран
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Българските производители на риба прогнозират, че тази година трапезата за Никулден ще ни излезе значително по-евтино. Родните търговци очакват предпразнично пазарът да се наводни с евтин шаран, който тази година отбелязва рекордно производство.

Свръхпроизводството на риба ще доведе до намаляване на цената ѝ в търговската мрежа. Редица от по-малките рибарски магазини зареждат шаран само за Никулден и предпочитат да я продадат по-бързо, било и с по-малка надценка.

Собствениците на водоеми и развъдници на шаран предлагат рибата срещу 3 лв./кг на прекупвачите, които след това зареждат магазините.

Според Йордан Костадинов от БГ Фиш е твърде вероятно тази година шаранът по Никулден да се предлага на цени, по-ниски от миналогодишните.

През 2012 година цената ца килограм шаран в навечерието на празника достигна 6.50- 7 лв./кг. Един от големите проблеми в бранша са нелегалните търговци, които подбиват цената на регистрираните производители и са склонни да пласират стоката си дори на цени под 3 лв./кг.

Лаврак

За да се спасят от нелоялната конкуренция, голяма част от българските производители изнасят стоката си в Румъния.

По данни на Асоциацията на производителите на риба и рибни деликатеси около 25 процента от цялото произведено количество риба в България се изнася за северната ни съседка.

Хората, които по една или друга причина не са любители на традиционните ястия с шаран, могат да сложат на празничната трапеза за Никулден вкусни специалитети с ципура и лаврак внос от Гърция.

Гръцките ципура и лаврак от няколко месеца се предлагат на много изгодни цени в българските магазини. Причина за това е свръхпрозиводството на двата вида риба и евтиният внос, с който Гърция буквално ни наводнява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати