gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасностите от майонеза

Опасностите от майонеза

Майонеза
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Майонезата не е опасна, стига да е приготвена в домашни условия и с подходящи и здравословни продукти. Когато стане въпрос за фабрично произведената майонеза и храните, съдържащи такава, то опасностите веднага стават многобройни. Това е в резултат на съдържащите се в нея наситени мазнини, които са канцерогенни, а освен това предизвикат и покачване на нивата на холестерола.

От друга страна майонезата, разпространявана в пластмасови опаковки е още по-вредна, тъй като този материал отделя много канцерогенни вещества, които незабелязано влизат в салатата ви и така попадат в стомаха. Да не говорим за огромното количество консерванти и стабилизатори, съдържащи се в продукта.

Като цяло комерсиалната ни и позната майонеза в 99% от случаите се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Освен това всичко подвидове, рекламирани като „нискомазнинни” или „нискокалорични”, също имат силно негативно влияние върху здравето и се считат дори за по-вредни.

Купешка майонеза

Майонезата, която купуваме, се приготвя със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина. Зеленчуковите мазнини по принцип са наситени на омега-6 мастни киселини, така полезни за човешкото тяло. Те са незаменими, тъй като не се синтезират в човешкия организъм и трябва да се набавят чрез храната.

Проблемът в случая е, че менюто на съвременния човек включва в себе си големи количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини. Дисбалансът на мастните киселини е изключително нездравословен и увеличава драстично риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоидния артрит, както и някои видове рак.

Опасностите от майонеза

Дори производителят да ви убеждава, че продукта съдържа зехтин, той винаги е изключително малка част от мазнинното съдържание. Остатъкът винаги се запълва от соеви и други растителни мазнини. А те от своя страна са наситени най-вече с омега-6 мастни киселини.

Обикновената майонеза съдържа около 1 г захар на супена лъжица от продукта, което не е прекомерно много при консумация с мярка - 1-2 лъжици дневно, 1-2 дни в седмицата. В случая опасност представляват подвидовете с „намалено количество мазнини”.

Домашна майонеза

При тях това мазнинно съдържание е понижено до минимум и компенсирано от захарното съдържание. То често надхвърля 4 г захар на лъжица майонеза. Това многократно надвишава допустимите дози на приемана захар.

Всички консерванти, овкусители и дори мононатриев глутамат, които се съдържат в майонезата, са само поредният „бонус”, който получаваме. Мононатриевия глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина. Представлява бял кристален прах, използван като овкусител и се обозначава като хранителна добавка Е621.

Засега е поставен в категорията на безопасните въпреки малкото изследвания, които дори не са проведени от независими лаборатории. Е621 обаче се сочи за причиняващ или обострящ симптомите на мигрена, храносмисателни разтройства, сърцебиене, астма и дори анафилактичен шок.

За да не се чудите какво ядете всеки път, когато отворите майонезата, най-добре си я пригответе у дома. В класическата рецепта включва пресни яйчени жълтъци или цели яйца, зехтин/олио, лимонов сок, оцет и подправки. Препоръчително е дори тя да не се консумира повече от 4 дни в седмицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати