Яжте манго, за да се предпазите от инфекции

Яжте манго, за да се предпазите от инфекции

Манго

Най-консумираният плод в света мангото съдържа вещества, които предпазват организма от заразяване с инфекцията листериоза, откриха учени.

Листериоза е болест на бозайниците и птиците, която засяга нервната им система или вътрешните органи. С нея човек може да се зарази чрез храни от животински произход и зеленчуци.

Фенолните чисти съединения танин, извлечени от мангото, а също открити в семките на гроздето, блокират различните патогенни щамове на бактериите, включително и листерията, потенциално опасна бактерия, заразяваща месото.

Преди няколко години в Канада например беше регистрирана епидемия от листериоза, която отне живота на 21 души.

Плод манго

Мангото е на пето място в света по отглеждане сред основните плодови култури в земеделието. Канадските специалисти смятат, че мангото може да се използва широко за разработването на лекарства за борба с листериозата.

Плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротеноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. Уникален за мангото е ксантоновият дериват мангиферин.

В световен мащаб мангото е най-консумираният плод. Срещу бананите печели с три към едно, а спрямо ябълката с цели десет към едно!

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати