Хлебопроизводителите искат поскъпване на хляба

Печен Хляб

Само седмица, след като министърът на земеделието Димитър Греков заяви, че цената на хляба няма да се вдига, производителите от бранша поискаха плавно поскъпване на насъщния.

През последните месеци се забелязва чувствително поскъпване на пшеницата и брашното на стоковите борси.

Според Антонина Белопитова от Софийската стокова борса през зимния сезон цените ще се вдигат заради складовите разходи. Експертите твърдят, че тенденцията за поскъпване на пшеницата ще се запази и след зимата, защото стойността на продукта се определя най-вече в Русия и Украйна.

Данните показват, че тази година двете държави са посели по-малко пшеница от миналата година. Следователно и реколтата се очаква да бъде по-слаба, а това това може да доведе до по-скъп хляб за крайния потребител у нас.

Хляб

По думите на Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации, в тези две държави обичайно се сеят над 250 милиона декара с есенни култури, а тази година засетите площи са с 10% по-малко.

В България се сеят доста по-малко - около 10 милиона декара, така че, когато в Русия и Украйна има намаляване на площите, това значи, че при всички положения цената на пшеницата ще бъде по-висока.

Според хлебопроизводителите вероятността хлябът да поскъпне през следващите месеци е много малка и засега от бранша не мислят да променят цената му.

Веселин Василев, който е търговски директор на компания за производство на хлебни изделия, обясни, че основните компоненти, които формират цената на хляба, бележат застой, което неминуемо ще доведе до по-висока цена на продукта след време.

Ако цената на хляба не се повиши, разликата ще трябва да се поеме от хлебопроизводителя и от там той ще започне да трупа задължения, както към доставчици, така и към финансови институции.

Според хлебопроизводителите доста фирми от бранша ще се изправят пред фалит, ако не се разработи стратегия за плавно повишаване на цената на хляба.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати