Съставки в луканките и колбасите, които убиват

Колбаси

Легендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия, соя и др. не са от днес. Недоволството от цената им също.

Още по времето на социализма тези продукти са имали съмнително качество. Масово разпространено мнение бе, че хубавите луканки и някои видове колбаси са дефицитна стока, която се появява от време на време. Поради високата им цена на тях е можело да се насладят само хора с връзки.

Но какво се съдържаше в тях още тогава. В кренвиршите например, които се предполагаше, че са телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Съществуването на няколко вида кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, освен телешко, също не е мит. Има видове от тях, в чиито състав влиза до 70% сланина по рецепта.

Телешкият салам от своя страна отново се радваше на богат съдържание на сланина, но малко по-малко. Месото в него е от бракувани крави. Това са тези, които вече не дават мляко или са заклани поради старост.

Луканка

Не мислете, че днес ситуацията е по различна. Дори напротив. Поради дефицит от продукти, наложен от нуждата да се печели на гърба на потребителите, съставките в колбасите и луканките са направо плашещи. По начало те се приготвят от остатъци от другото производство.

Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, а един барабан мели получената каша от сланина, изрезки, жили и др. остатъци. По този начин всичко, което бъде сложено вътре, ще се превърне в колбас.

Предимство спрямо миналото е, че производителите са задължени да обозначават състава на продукта на неговата опаковка. Докато днес можем да се осведомим какво точно количества и какви Е-та ще приемем, то в миналото токова нещо е нямало. Без консервант месото става сиво, има лош цвят и прилича на мърша. А със стабилизатори е свежо, розово. В миналото този консервант са били нитратите, доста по-опасни от добавяните днес.

Мезета

Днес все повече фирми влагат и генномодифицирана соя в колбасите. Тези соеви протеини съдържат ГМО със съдържание над 2 %. Те са само част от продуктите, които съдържат модифицирана соя над допустимото количество, забранена в ЕС.

Разбира се, интересните съставки не спират дотук. Десетки соеви протеини, гранулати и брашна, кебапчета, наденици, кюфтета, колбаси, обикновени вафли, кренвирши, луканкови пръчици, корнфлейкс, царевичен хляб, течен лецитин и много други са в списъка.

Съвсем наскоро излезе и нова плашеща информация - луканка и суджуци, свободно предлагани на българския пазар, са гарнирани с иноземни бръмбари. Те имитирали месото по червенина и вид. У нас те се внасяли в готов за подправяне вид.

Но въпреки успешното оцветяване и изглед на родните колбаси, този дестилат бил изключително вреден за здравето ни. А в комбинация с останалите съставки ситуацията става просто немислима.

Изсушените бръмбари – най-новата мода в производството на колбаси, луканки и суджуци предизвиквали редица заболявания, включително и рак - както на щитовидната жлеза, така и на бъбреците. Влияят отрицателно на плода на бременните, можели да предизвикат аборт или редица малформации по-късно на новороденото.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
mitko
mitko
07.04.2014 19:02
По времето на социализма имаше БДС.За непосветените,а и за авторката на горното писание това не означава "рецепта" , а Български държавен стандарт,който имаше силата на закон.Нарушаването му водеше до наказателна отговорност по чл.227 от НК. БДС имаше за всички производства-промишени,хранителни и какви ли не още.В изработването на всеки един стандарт,унапример при производството на салам " телешики" ,или салам " хамбурски " вземаха участие широк кръг от специалисти-лекари,технолози ,учени.Стандарта не беше рецепта от една-две стрници,а цяла книжка за всеки отделен продукт.Сега това е само спомен.ЕС не се интересува от стандарти за качество , а единственоп и само от наличието на вредни съставки в хранителните продукти например,които са опасни за здравето.Чиновниците от ЕС Пправят разлика межсу качество и вредност и скмятат,че следва да се контролира само в редността,а качеството се предоставя на самия пазар .
6
0
Ваня
Ваня
04.12.2013 15:04
Ето, това е то да ядем ГМО. Единственото спасение е сами да отглеждаме животните и сами да си правим луканката. Така поне ще знаем с какво е хранено животното и какво ядем ние. Но това е невъзможно днес поради много причини.... Явно ще трябва да станем вегетарианци макар,че и там е пълно с нитрати!
БЛАГОДАРЯ ЗА СТАТИЯТА! Изключително полезна и същевременно - СТРЯСКАЩА!
4
0
mitko
mitko
07.04.2014 19:14
Широко прокламираната опасност от ГМО е продукт на ожестомената конкуренция по световните пазари при пазарната икономика.ГМО не е промяна на продукта чрез химия,а е постижение на човешката цивилизация -т.н. генна теория,която по времето на социализма беше отричана като буржоазна наука.Живота опроверга тази позиция.Генетиката спасява човечеството от глад.Генетично създадените породи и видове растения са устойчиви на болести и вредители,съчетали са в сее си най-полезните качества на техните родители.Това става чрез използването на т.н. генно оръдие,чрез което в зародиша на растението се вкарват гени на подобно с подбрани и по-добри качества.Срещу ГМО водят борба гигантските световни компании за производство на химически препарати за борба срещу вредителите и болестите по растенията.Защото генно устойчивите видове са устойчиви на тези болести и вредители и почти нямат нужда от химията.Водещите световни учени наистина са разделени почти 50 % на 50 % за и против ГМО.В САЩ,където още от 30-те години на м.в. беше най-добре развита генетиката,сега нашироко се използват ГМО храните,но това не пречи на тази страна да е световен лидер по продължителност на живота.ЕС чрез плахи забрани на ГМО продуктите очевидно се опитва да балансира между рационализма и услугата на компаниите за химически препарати.
1
2
Любо
Любо
06.12.2013 02:57
Станете ВЕГАНИ! Хранете се само с храни от растителен произход.В тях се съдържат всички необходими харнителни вещества необходими на организма,това е единствената рецепта за добро здраве!Здравето се крие най-вече в плодовете и ядките.Ходете,разхождайте се по-гори и поляни и си берете каквото немерите: ябълки, круши, мушмоли, джанки, сливи, череши, орехи, дюли, шипки, къпини, трънки, боровинки, глог и мн.други всяко едно от тях го има в различните сезони от годината. По-възможност ги берете на места които са по-далеч от там където минават много автомобили и има фабрики които замърсяват въздуха. Движете се спортувайте,човешкото тяло трябва да се движи за да се поддържа подвижно и в форма в противен случай ще се чувствате като ''парцал''. Започнете да се занимавате с йога и медитация. Това не са глупости както много хора си мислят,това са упражнения за тялото и ума,които го поддържат в форма и ви прави психически по-уравновесени и спокойни, забравяте за стреса и всичко останало. Лично аз вече от както водя този начин на живот разбрах какво е да си усигориш спокойствие в всеки един момент. Йогата и медитацията те прави наистина нов човек,просто започваш да приемаш всичко,което се случва около теб с голямо спокойствие и търпение,нервите просто забравяш за тях струва си да опитате повярвайте!!! Друго много важно нещо е през зимният период излизайте на слънце когато го има, то е като зарядно за организма, зарежда с положителна е-гияи най-вече на витамин Д,който от друг източник неможете да си набавите необходимото количество! Наблюдавайте изгрева до 40 мин. след като е изгряло слънцето и залеза също 40 мин.преди да залезе, по-този начин се зареждате с енергия,което се приема чрез очите, това е вече доказано по-целият свят. За доказателство напишете в Гугъл Хира Ратан Манек,това е един индиец който от около 17 години живее, като се зарежда от слънчевата светлина и пие единствено вода.Такива хора се наричат слънчояди. Важно е да знаете,че слънцето изгрява по-рано,когато се намирате в низина заобиколени от хълмове и времето за наблюдение намалява,същото е и при залез,което означава,че имате по-малко време за наблюдение за това трябва да сте на високо. Информираите се за точният час на изгрев и залез ЗАвашият район от сайта на СИНОПТИК.БГ . Важно е да се пие и по 2 литра вода на ден за да може организма да се изчисти от токсините,които е натрупал. Също трябва да се спи по-8 часа нощ.Не трябва да си лягате по-късно от 22:30ч.ако искате на другия ден да се чувствате отпочинали,защото от 22:00ч.до 00:00ч. в полунощ,това е времето в което мозъкът ни си почива и ако ги пропуснем тези часове то на следващият ден мисловната ни дейност няма да е много добра! ТОВА СА ОБЩО ВЗЕТО НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА,КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ И ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ!
2
0