Как да изберем и почистим риба за Никулден

Шаран

Едва ли е нужно да ви изнасяме поредната лекция на тема полезните свойства на рибата. И децата вече са убедени, че рибите са вкусна и полезна храна, защото са богати на незаменими аминокиселини, като метионин и цистин, които не се синтезират от човешкия организъм.

Искаме да ви помогнем с няколко полезни съвета как да изберете прясна риба за Никулден. Ще ви кажем и как да изчистите рибата, така че да е готова да пристъпите към кулинарната ѝ обработка.

Решили сте тази година да изненадате семейството и приятелите си с богата Никулденска трапеза и с бодра стъпка се отправяте към близкия рибен магазин. Повечето от магазините вече разполагат с големи аквариуми, в които плуват тлъсти шарани и други риби – т.е. с тях няма как да сбъркате – щом плува и е жива, очевидно е прясна.

Шарани

Но ако сте попаднали в по-малък магазин, който не предлага жива риба или просто сте си харесала някоя от поставените върху лед риби, как да познаете дали е прясна? Всъщност е много лесно – прясната риба си личи по очите и хрилете. Очите на рибата трябва да са бистри, а хрилете нежно розови до яркочервени.

Обърнете внимание и на коремната част на рибата – тя трябва да е плоска, а не подута. Подут корем подсказва за някакво заболяване на рибата или хранене с неподходяща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Когато го натиснете с пръст, то веднага отново възвръща формата си.

Прясната риба, потопена във вода, веднага потъва на дъното. Друг отличителен белег, който показва, че рибата съвсем скоро е излязла на “сухо“, са люспите. Колкото по-плътно са прилепнали към тялото и колкото са по твърди, толкова по-прясна е рибата и, разбира се, толкова по-трудно се чистят.

Риба за Никулден

И така, вече безспорно сме установили, че рибата е прясна. Време е да я почистим от люспите и вътрешностите. Има няколко хитринки, които ще ви помогнат лесно да отстраните досадните кератинови израстъци, които покриват филето от шаран.

Люспите се отстраняват лесно с помощта на дълъг остър нож, който се движи по посока обратна на растежа им, т.е. от опашката към главата на рибата.

Ако остъргването на люспите става много трудно, може да потопите рибата за няколко секунди в гореща вода. Не се изкушавайте да я оставите за дълго във водата, защото така ще влошите вкусовите ѝ качества.

В случай че не искате да рискувате с гореща вода, може да полеете рибата обилно с оцет и да я оставите да престои около 30 минути. След това почистването на люспите става лесно, като детска играчка.

Риба

Добре е преди почистването на рибата да натриете добре ръцете си със сол. Така тя няма да ви се изплъзне, а и после една идея по-лесно ще отстраните неприятната миризма от тях.

Време е да почистите рибата и отвътре. За целта трябва да направите надлъжен разрез, който започва от основата на опашката и продължава нагоре към главата. Докато правите разреза, трябва да внимавате да не засегнете жлъчката, черния дроб или червата на рибата.

Изкормете вътрешностите, а след това с помощта на нож или вилица отстранете и хрилете на рибата. Перките и опашката може да отрежете с ножица. Отстраняват се и всички шипове, които се намират по кожата ѝ.

Трябва да изплакнете рибата отвън и отвътре под силна струя вода. Напръскайте я с лимон и я оставете поне 30 минути, след което е напълно готова за кулинарни подвизи и за Никулденската трапеза.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати