Развалени храни тровят трапезата за коледните празници

Хранене

Коледната и новогодишната трапеза са тежко изпитание не само за семейния бюджет, но и за здравето на хората. Да оставим настрана тежките случаи на преяждане, които традиционно пълнят спешните отделения на болниците. Тази година нова заплаха е на път да „отрови“ в преносен и буквален смисъл трапезата за Коледа и Нова Година.

Експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреждават, че около празниците много магазини, заведения и хотели, които предлагат на гостите си евтини „ол инклузив“ пакети, са склонни да напазаруват евтини продукти, които не са безопасни за консумация.

Шокиращото в случая е, че въпросните развалени храни идват директно от производителите. Причина за това е съществуващата въпреки категоричната забрана порочна практика производителите да изкупуват обратно стоките с изтекъл срок на годност.

Бракуваните продукти се връщат обратно в производствените бази, където се препакетират и получават „нов“ срок на годност или се преработват и се влагат в производството на пресни и сухи колбаси.

Негодни продукти

Остарелите меса или кайма се използват за производството на полуфабрикатикюфтета, кебапчета, порядъчно овкусени пикантни пържоли или шишчета. Първенец в това отношение е саздърмата, в която може да се вложи почти всеки негоден месен продукт.

В началото на 2013 година бяха приети промени в Закона за ветеринаро-медицинската дейност, която категорично забранява връщането на храни от животински произход от обекти за търговия на едро и дребно обратно в производствени обекти. Но все още не е променен в тази насока Законът за храните. Проектът за изменение, в който са наложени и по-солени глоби за нарушителите, все още не е стигнал в пленарна зала.

Саздърма

Специалистите са на мнение, че нито забраните, нито суровите глоби, ще бъдат в състояние да сложат край на порочната практика. Истината е, че на търговците им излиза по-евтино да си платят глобата, ако ги хванат в нарушение, което става все по-трудно, отколкото да понасят загуби от стоки с изтекъл срок на годност.

Търговските обекти масово не спазват изискванията за водене на стриктни дневници за проследяемост на стоките, което прави доказването на подобни нарушения почти невъзможно.

Коледна пуйка

Опасната за здравето на хората практика да се продават негодни стоки бележи своя бум обикновено около празниците. Причините за това са две. От една страна хората развързват портфейлите си и пазаруват много повече продукти. От друга страна експертите на БАБХ и РИОКОЗ са държавни служители, които, като останалите държавни служители, се наслаждават на дълги коледни и новогодишни почивки, т.е. просто няма кой да контролира обектите в официалните неработни дни.

Бъдете особено внимателни какво ще сложите на празничните трапези за Коледа и Нова Година. Специалистите съветват да заложите на базови продукти – прясно месо, сирене, мляко, пастърма, пуйки.

Колкото и апетитни да ви изглеждат луканките и наденичките, бъдете особено предпазливи преди да ги сложите в пазарната си количка. Колбасите и полуфабрикатите, в които са вложени бракувани продукти, могат да ви докаран в най-добрия случай стомашно неразположение. По-тежките случаи като салмонелоза и хранително натравяне ще ви изпратят директно в болница.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати