Най-добрата риба за зимата е херинга
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрата риба за зимата е херинга

Най-добрата риба за зимата е херинга

Прясна Херинга

През студените месеци най-подходяща за консумиране от рибите е херингата, гласи изследване. С настъпването на мразовитата зима, голяма част от хората посягат към по-мазната храна и по-специално мазните меса, например свинското.

Според учените най-добре е да оставим на заден план свинското месо и да си купим друга храна, с която да го заместим – херингата се оказва напълно подходяща за целта. Тя съдържа полезни мастни киселини – те подобряват жизнените функции на организма, напомнят специалисти.

Шведски учени, които работят в Технологичния университет в Гьотеборг са открили, че херингата има изключително много полезни свойства. Изследването е ръководено от Хелън Линквист. Според специалистите този вид риба не само защитава от атеросклероза, но и предпазва сърдечно-съдовата система.

Изследването се е провело с помощта на доброволци, които били хранени с филе от херинга – по около 150 грама пет пъти в седмицата. По време на проучването здравето на доброволците е следено внимателно и се установява, че херингата в действителност има благоприятни ефекти за организма.

Херинга

Ако редовно се консумира този вид риба, ще се намали нивото на т. нар. лош холестерол и ще се заздравят стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна означава, че рискът от сърдечни проблеми ще бъде намален до минимум, обясняват специалистите.

Херингата е богата също на йод и калций, цинк, магнезий. Маслото от херинга пък намалява размера на мастните клетки, което от своя страна намалява и риска от заболявания като диабет 2 тип.

Специалистите потвърждават, че херингата може спокойно да бъде заменена с друг вид риба, например сьомгата. Една от най-съществените разлики между двете риби е цената - херингата се оказва доста по-достъпна от сьомгата.

В херингата се съдържат още никотинова киселина, както и витамин D, които са изключително важни за укрепването на костите, както и за нервната система.

Рибата задължително трябва да присъства на трапезата, при това често, убедени са специалисти. Според резултати от проучване децата, които редовно консумират риба намаляват в пъти риска да развият астма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати