Гърците първи приготвили палачинки

Палачинки

Най-старият вид хляб вероятно са палачинките. Те са известни под различни форми из целия свят. Могат да се консумират както топли, така и студени; както сладки, така и солени.

Произходът на палачинките се търси в античността, а данни за консумацията им се откриват още в Древна Гърция и Рим.

Първите ясно обозначени рецепти за палачинки се включват в готварски книги от 1439 година. При процеса на печене те се пекат само от едната страна в един и същи момент. Това изисква да се обръщат, за да се доопекат.

Съставът на палачинките може да е разнороден. Класическите палачинки се приготвят така:

Вкусни Палачинки

Необходими продукти: 250 г брашно, 0.5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода), 3 големи или 4 малки яйца, 2 щипки сол, 1 с.л. пудра захар, 1 прах ванилия, 1 с.л. олио, 20 г разтопено масло.

Начин на приготвяне: Брашното се слага в дълбок съд и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват като за омлет и се изсипват в него (или едно по едно). Бавно се добавя и половината мляко, като се бие 2-3 минути, за да се получи гладка смес.

Към него се добавят солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се и втората половина от млякото. Сместа се похлупва и стои половин час на стайна температура. Палачинките се пържат на слаб огън и се поръсват с пудра захар.

Освен универсалната рецепта, има много рецепти с добавки в сместа като домати, бекон или дори стафиди.

Американски Палачинки

Всяка нация има свой начин и история на приготвянето на палачинките. В САЩ например палачинките са храна, приета за консумиране предимно като закуска, докато в Холандия са храна за вечеря.

В Англия пък дори има празник на палачинката (Ден на Палачинката), като традиционната рецепта за палачинка включва в съставките си и бира. Съществува германска рецепта за палачинки с бити яйца, които се пекат много тънки и се поднасят с мармалад или желе.

Руският вариант на палачинките се нарича блини. Те обикновено се приготвят с елда и са тънки, хрупкави, поднесени с хайвер и сметана или сгънати с пълнеж от крема сирене или конфитюр.

Френската палачинка пък се поднася със запален коняк. В Мексико съществува палачинка - царевична питка, която често се сервира с боб или месо, гарнирана с доматен сос.

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мария богданова
мария богданова
10.03.2014 20:20
Не е вярно !
0
0
Пламен
Пламен
23.07.2014 18:31
защо бре Марийке, не ти уйдисва ,защото са ни комши , апо стар български обичай комшията винаги е недолюбван.
0
0